zeljko_stage
EUROSONG 2012
Željko, Lorin ili Buranovske babuške?

Finale 57. Pesme Evrovizije biće održano večeras u Kristalnoj areni u Bakuu, na kome će nastupiti i predstavnik Srbije Željko Joksimović, a publika i žiri će, između 26 kompozicija, izabrati pobednika ovogodišnjeg takmičenja.
Za pobedu na 57. Evrosongu Joksimović će pevati kompoziciju „Nije ljubav stvar“, za koju su tekst napisali Marina Tucaković i Miloš Roganović.
Joksimović, koji je 2004. u Istanbulu sa melodijom „Lane moje“ zauzeo drugo mesto na najvećem evropskom muzičkom takmičenju, nastupa pod rednim brojem 24, a pratiće ga „Ad hok orkestar“, u sastavu Ksenija Milošević, Olga Vulović, Miloš Nikolić, Dušan Alagić i Dragan Krstić.
U konkurenciji su i predstavnici Velike Britanije, Mađarske, Albanije, Litvanije, Bosne i Hercegovine, Rusije, Islanda, Kipra, Francuske, Italije, Estonije, Norveške, Azerbejdžana, Rumunije, Danske, Grčke.
Finalisti su i izvođači iz Švedske, Turske, Španije, Nemačke, Malte, Makedonije, Irske, Ukrajine i Moldavije.
Joksimović od početka takmičenja važi za jednog od favorita, a kladionice mu nakon održanog drugog polufinala daju još veće šanse.
Najveći favorit je švedska predstavnica Lorin sa pesmom „Euphoria“, a slede simpatične „Buranovske babuške“ iz Rusije koje pevaju „Party for everybody“, dok je Joksimović u kladionici „Vilijam Hil“ na trećem mestu.
Sudeći po kvotama na kladionicama, najmanje šanse za pobedu imaju Bosna i Hercegovina, Francuska, Mađarska, Malta, Makedonija i Litvanija.
Pravo da glasaju imaju publika i žiri iz 42 zemlje koje su učestvovale u takmičenju, ali pravila zabranjuju gledaocima iz Srbije da glasaju za svog predstavnika. Glasanje publike u areni i kraj malih ekrana počinje nakon predstavljanja svih kompozicija, a RTS će od 21 sat prenositi završno veče Pesme Evrovizije.

Povezana vest:  Trkaća svinja prvi autorski album grupe Picksiebner