bajaga_kod_ivanovica
Novi Bajagin CD album i knjiga izlaze 6. juna!
 
Bajaga i Instruktori objaviće novi album 6. juna, ali na poseban način – CD „Daljina, dim i prašina“ pojaviće se u prodaji u paketu sa knjigom poezije Momčila Bajagića „Vodič kroz snove“, po ceni od samo 450 dinara na kioscima i prodajnim mestima kompanije Novosti u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.
„Novi album izlazi na malo drugačiji način nego što su ljudi navikli. Izdajemo knjigu pesama, napravio sam izbor nekih od mojih najboljih pesma, plus ove nove, i ta zbirka se zove ‘Vodič kroz snove’, a uz nju dobijete novi album ‘Daljina, dim i prašina. Cena je ultrapopularna jer znamo da su vremena teška“, kaže Bajaga.
Kompanija Novosti izdavač je knjige „Vodič kroz snove“, koja na ćirilici sadrži sedamdesetak Bajaginih pesama iz svih delova karijere, brojne fotografije i predgovore uticajnog rok i kulturnog poslenika Pece Popovića, dramskog pisca Dušana Kovačevića i književnog kritičara Aleksandra Jerkova.
Suizdavači CD-a „Daljina, dim i prašina“ su menadžment Bajage i Instruktora, promoterska kuća Long Play i kompanija Novosti. CD „Daljina, dim i prašina“ i latiničnu verziju zbirke „Vodič kroz snove“ za ostatak bivše Jugoslavije objaviće istovremeno zagrebački Dallas Records.
Detalje izlaska novog albuma i knjige, Bajaga je otkrio u petak uveče gostujući sa Instruktorima u jubilarnom 100. izdanju izuzetno gledane talk-show emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ Prve srpske televizije.
U emisiji voditelja Ivanovića, Bajaga i Instruktori su potpomognuti gostujućom duvačkom sekcijom, pratećim pevačicama i ženskim gudačima premijerno izveli čak trećinu novog albuma – fanovi beogradskog benda su najpre mogli da čuju „Suzu“, poletnu stvar sa soul duvačima i lepim ženskim pratećim glasovima čija je glavna poruka sadržana u stihu „vredi se boriti zbog ljubavi“.
Sledeća, „Mala uska haljina“ kao da potiče iz tridesetih godina prošlog stoleća, kada u doba prohibicije u Nju Orleansu u nekom baru u sitne noćne sate džezeri polupijano sviraju. Bajaga peva: „Pukle su mi na gitari žice sve, ostale mi ove čet’ri debele“.
Na kraju stigla je naslovna pesma novog albuma „Daljina, dim i prašina“ – lagana, prozračna stvar kroz  koju zvone akustične gitare, uz elegantnu pratnju gudača u aranžmanu Kornelija Kovača. Bajaga opisuje život kao putovanje na kom „nikad ne znaš kol’ko traje let, koliko je dana dosta da upoznaš svet“.
„Dve godine smo radili album, ali nismo bili dve godine u studiju. Svirali smo turneje i po jednu-dve pesme snimali. To je najbolji način. Mislio sam da će album biti i malo ranije, ali uvek to bude kasnije nego što planiraš. Radio sam muziku i tekstove, a aranžmane radimo zajedno, i sa producentom Vojom Aralicom“, rekao je Bajaga.
„Zapravo, snimali smo singlove kao što se nekad radilo“, napomenuo je klavijaturista Saša Lokner.
„Posle ‘Prodavnice tajni’ (1988) i ‘Sa druge strane jastuka’ (1985) ovo je zaista jedan od najboljih albuma Bajage i Instruktora“, ocenio je basista Miroslav Cvetković-Cvele.
O koncertnim planovima benda nakon izlaska novog albuma, Bajaga je rekao: 
„Od 1984. godine pa do sad imali smo nekoliko hiljada koncerata. Svirali smo na svim kontinentima osim Južne Amerike. Voleli bi da i tamo odsviramo neki koncert, makar i bezveze, samo da precrtamo kontinent! Vidim da se (stadion) Tašmajdan renovira, ja bih jako voleo da ga mi otvorimo“.
Povezana vest:  Sejo Sekson u zvaničnoj poseti Beogradu