svedska

EUROSONG 2012
Loreen: Želim da stvaram muziku koja dotiče moju dušu
 
Predstavnica Švedske Lorin pobedila je večeras u finalu 57. takmičenja za “Pesmu Evrovizije”, dok je srpski predstavnik Željko Joksimović sa pesmom “Nije ljubav stvar” zauzeo treće mesto, odmah iza Rusije. Lorin je sa pesmom “Euforija“ (Euphoria) osvojila najveći broj glasova publike i stručnog žirija – 372, drugoplasirana je folklorna grupa iz Rusije “Buranovske babuške” koja je pesmom „Parti for evribadi“ (Party for everibody) osvojila 259 glasova, dok je treće mesto zauzeo Joksimović sa 214 glasova.
Švedska je ovo peti trijumf na Evrosongu pošto je prethodno pobeđivala 1974, 1984, 1991. i 1999. godine, a svakako najpoznatija pobeda je prva, kada je 1974. grupa “Abba” osvojila svet kompozicijom “Vaterlo“ (Waterloo), što je bio početak neponovljive karijere dugo godina najpopularnijeg pop benda u svetu.
Pevačica i muzički producent Lorin (28) odrasla je u predgrađu Stokholma, u porodici poreklom iz Maroka. Učestvovala je 2004. u švedskom izdanju takmičenja ”Idol”, naredne godine je izdala singl ”The Snake” sa grupom ”Rob’n’Raz”, radila je kao prezenter na švedskoj TV 400 i producent šou emisija.
Pažnju javnosti privukla je tek učešćem na nacionalnom takmičenju ”Melodifestivalen 2011” sa pesmom ”My Heart is Refusing Me”.
Zanimljivo je da se prvobitno nije plasirala u finale, ali je njena pesma postala hit zbog čega je vraćena u takmičenje i sa novom pesmom, glasovima međunarodnog žirija iz 11 zemalja i publike, izabrana je da predstavlja Švedsku na Evrosongu.
Svojim specifičnim izgledom i ponašanjem privukla je pažnju evrovizijske javnosti i od početka je bila favorit. Voli muziku koja baca u trans i umetnike kao što su Bjork, Enia, Lisa Žerard, a klavir je naučila da svira uz muziku Majkla Nimana iz filma ”Klavir”.
-Želim da stvaram muziku koja dotiče moju dušu – objasnila je Lorin. Za sebe kaže da je pomalo usamljenik, ”tragač koji beži od informacija kojima je preplavljen današnji svet” i cilj joj je da ujedini ljude u stavu da postoji mnogo više u životu od materijalne dobiti, iako priznaje da to zvuči pomalo “hipi” . Nema televizor, samo laptop.
“Euforija” je njen treći singl, a za septembar planira da izda album. Pesmu su napisali i producirali Peter Bostrom, koji je potpisao i numeru norveškog predstavnika, i Thomas Gison koji stoji takođe iza španske kompozicije.
Drugo mesto su osvojile simpatične bakice iz sela Buranovo, u podnožju Urala, od kojih najstarija ove godine puni 77 godina. U tradicionalnoj nošnji one izvode ruske melodije, ali i pesme ”Bitlsa” i grupe ”Kvin”.
Treće mesto Srbije još jednom je potvrdilo izuzetnog kompozitora i pevača Joksimoviha koji je i jedan od retkih muzičara koji svira 14 instrumenata.
On je na „Pesmi Evrovizije“ 2004. u Istanbulu sa kompozicijom „Lane moje“ zauzeo drugo mesto, ali i specijalnu nagrada za najboljeg kompozitora festivala – „Marsel Bezencon“, što mu je otvorilo put ka vrhu evropske muzičke pop scene.
Njegovom kompozicijom „Oro“ na „Pesmi Evrovizije“ u Beogradu 2008. godine Srbiju je predstavljala Jelena Tomašević i zauzela šesto mesto.
O uspešnosti Joksimovića na najvećem evropskom muzičkom takmičenju svedoči i treće mesto koje je sa njegovom kompozicijom „Lejla“ osvojio predstavnik Bosne i Hercegovine „Hari Mata Hari“ 2006. godine u Atini.
Finalno veče u Kristalnoj dvorani počelo je velikim vatrometom koji je sugerisao na slogan ovogodišnjeg takmičenja “Light your fire” (Zapali svoju vatru), nakon čega je na sceni priređen splet tradicionalnih igara uz zvuke starih azerbejdžanskih instrumenata.
Prošlogodišnji pobednici “Pesme Evrovizije” El i Niki izveli su pesmu “Running scered”, sa kojom su trijumfovali u Dizeldorfu i doveli Evrosong u Baku. Publika je imala priliku da vidi i kako je za samo osam meseci izgrađena Kristalna arena na obali Kaspijskog jezera.
U revijalnom delu nastupio je jedan od najpopularnijih pevača iz Azerbejdžana – Emin, koji je priredio svoj mini šou. Najbolja pesma Evrope izabrana je između 26 kompozicija, a prema procenama organizatora večerašnje finale pratilo je oko 20.000 posetilaca u Kristalnoj areni i više od 120 miliona gledalaca ispred malih ekrana.

 

Povezana vest:  Ove subote premijerno u Barutani SPFDJ, predstavnica berlinskog andergraund techno zvuka