saban 3 (Ivan Grlic)

Četiri godine od smrti Šabana Bajramovića

Danas se navršavaju četiri godine od smrti najpoznatijeg romskog kantautora  Šabana Bajramovića, uz čije se ime po pravilu vezuje i titula „Kralj romske muzike“ koju je, tokom boravka u Indiji, dobio od Džavaharlara Nehrua i Indire Gandi. Vodeći svetski magazini stavljali su Šabana Bajramovića u vrhove lista najboljh ne samo world music, već i bluz i i soul izvođača.

Nišville jazz festival, koji je 2006. godine, još za Bajramovićevog života, Gran Pri festivala za doprinos fuziji  džeza i drugih stilova nazvao njegovim imenom, planirao da je ove godine dva dana uoči  oficijelnog programa festivala, 14. i 15 avgusta u amfiteatru  na nišavskom keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću, kao nastavak tradicije organizuje besplatni dvodnevni festival u čast Bajramovića. Međutim, po rečima direktora Nišvilla Ivana Blagojevića zbog slabog interesovanja sponzora i romskih nevladinih organiyacija, verovatno je da će,  da bi se tradicija koliko – toliko održala, ovaj program biti sveden na jedan dan – 15. avgust.

Povezana vest:  Koncert u čast kralja popa će se prenositi uživo u 3D-u

Nišvil je sedam meseci posle smrti Šabana Bajramovića (decembra 2008. godine) u saradnji sa Ministarstvom kulture i Gradom Nišom, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike, organizovao koncert Prijatelji Šabanu u Sava centru (Esma Redžepova, Zoran Predin i Šukar, Crne Mambe, Diksi pogon, Luis, Jildiz Ibrahimova, Misterija bugarskih glasova, Dado Topić i Sounds of south). Na incijativu Nišvilla,  avgusta 2010. godine, dan uoči početka Nišvilla na nišavskom keju je otkriven je njegov spomenik, podignut zahvaljujući ličnim donacijama njegovih prijatelja i poštovaoca (Goran Bregović, Goran Paskaljević, Ljubiša Samardžić, Miloš Simonović, Nebojša Bradić, Mirko Miljuš, Zoran Živković i Esma Redžepova).

Povezana vest:  Pero Defformero 4. jula u bašti KST-a

Grad Niš je jednom niškom bulevaru dao ime Šabana Bajramovića, a

prošle godine, u amfiteatru pored spomenika Nišville je organizovao jednovečernji koncert Bajramoviću u čast.

Iako je još 80-tih godina Šaban Bajramović snimio neke albume koji su imali „džezirane“ aranžmane, svoj prvi nastup sa džez muzičarima Bajramović je imao upravo na Nišvil festivalu – 1997. godine. Godine 2005. Šaban je nastupio i sa Kraljicom romske muzike Esmom Redžepovom, što je ostalo zabeleženo kao njihov jedini zajednički nastup.

Povezana vest:  Preko 5,000 ljudi prisustvovalo humanitarnom koncertu Bobana Rajovića na Junfestu

Upravo bi Esma Redžepova trebalo da ove godine otvori program ovog festivala , koji bi, prema rečima Ivana Blagojevića, narednih godina mogao da privuče značajan broj turista i ljubitelja muzike u Niš. Nišville je ove godine za ovaj program konkurisao projektom kod grada Niša u cilju uspostavljanja tradicije koja bi pomogla promociji Niša kao centra kulturnog turizma.