lp-duo

Koncert LP Duo u Domu omladine Beograda

LP Duo, jedan od najuspešnijih kamernih ansambala u ovom delu Evrope, nastupiće 22. juna 2012. godine od 20.00 sati u Domu omladine Beograda. Reč je o multimedijalnom regionalnom projektu, koji je posvećen stogodišnjici rođenja kompozitora Džona Kejdža, jednog od najvećih avangardnih stvaralaca posle Drugog svetskog rata. Sonja Lončar i Andrija Pavlović tom prilikom premijerno će izvesti dela ovog kompozitora za dva preparirana klavira: “A Book of Music” i “Three Dances”. Ograničen broj ulaznica je u prodaji na Blagajni DOB, po ceni od 500 dinara.

Povezana vest:  Dečja radost u KST-u za rođendan Boba Marlija

Koncert će biti podržan audio i video intervencijama i insertima iz filmova o kompozitoru. Za vizuelni identitet koncerta zadužen je scenograf Igor Vasiljev.

Ova dela se odlikuju izuzetnom virtuoznošću i na poseban način spajaju zapadnu i istočnu kulturu i civilizaciju. Istovremeno su inspirisana stvaralaštvom Mocarta, Satija i indijske muzike i izvršila su snažan uticaj na deo popularne kulture i savremene muzike kakvu danas poznajemo. 
LP Duo je osnovan 2004. godine i čine ga pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, koji su završili master i doktorske studije klavirskog dua na Visokoj školi za muziku i pozorište Roštok (Nemačka). Tokom 2008. godine proglašeni su jednim od 8 najboljih dua na najvećem svetskom takmičenju “Dranoff Miami 2 piano competition” (Majami, Florida). Zajedno su osvojili više od 40 internacionalnih nagrada i nastupali širom Evrope i u SAD.

Povezana vest:  Psy: Moja porodica je u panici jer sam postao slavan

Dan nakon koncerta, 23. juna od 18.00 sati, u Tribinskoj sali Doma omladine nastavlja se program posvećen Kejdžu. Kompozitor Miroslav Miša Savić, održaće predavanje pod nazivom „Da li je više išta potrebno reći o Džonu Kejdžu?“, dok će pijanistkinja Nada Kolundžija govoriti na temu „Ja volim Džona Kejdža! – Čitanje Kejdža“. Ulaz na predavanja je slobodan.

Povezana vest:  DŽA ILI BU OVOG PETKA U FESTU!

Nakon premijere u Beogradu, projekat će se na jesen 2012. održati u Zagrebu i Ljubljani. 
Projekat je realizovan u saradnji sa ambasadom Sjedinjenih američkih država u Beogradu , Domom omladine Beograda, Kinom Šiška, Ljubljana, Muzičkim Biennalom Zagreb i Centrom za novu umetnost – CENU.