Mercy_Project

Još jedna All Stars postava na Nišvillu: Patitucci – Blade – Cardenas – Cowherd

 

Prvog dana Nišvilla 2012 (četvrtak, 16. avgust) nastupiće još All Stars quartet koji predvodi klavirista, Jon Cowherd, a u sastavu su i kontrabasista John Patitucci, bubnjar Brian Blade i gitarista Steve Cardenas.
Ovaj kvartet nastupa pod imenom Jon Cowherd Mercy project po albumu snimljenom ove godine. Iako je široj jazz publici verovatne najmanje poznat, Jon Cowherd (koji ima i klasično i džez obrazovanje) iza sebe ima već zavidnu reputaciju ne samo kao veoma traženi klavirista već i kao jedan od najboljih jazz kompozitora i aranžera svoje generacije. Veću pozornost jazz javnosti je privukao 1998. godine kao klavirista i koautor materijala za sastav Fellowship svog kolege sa jazz studija Brian-a Blade-a, a saradjivao je sa umetnicima u širokom stilskom rasponu od Iggy Popa, preko Kurta Rosenwinkela, do Joni Mitchel. Konkretno, osim što je svirao klavir, Cowherd je bio i umetnički ko- direktor All Stars koncerta (objavljenog kao live album) u čuvenom prostoru Holywood Bowl u čast Joni Mitchel, kada su medju učesnicima bili  i Herbie Hancock, Wayne Shorter, Chaka Khan, Kurt Elling, Cassandra Wilson.
Kontrabasista i bas gitarista John Pattituci – dvostruki dobitnik Grammy nagrade (jednom kao muzičar a drugi put kao kompozitor), jedan je od najtraženijih i najnagrađivanijih muzičara sa prelaza vekova. Osim 12 albuma pod svojim imenom saradjivao je na albumima i projktima čiji su nosioci bili i: B.B. KingChick Corea ( Elektric  i Akustc band) , Joanne BrackeenWayne ShorterHerbie Hancock, Randy i Michael BreckerJohn AbercrombieGeorge BensonDizzy GillespieWas Not WasDave GrusinNatalie ColeBon JoviQueen LatifahSting, The Manhattan Transfer, Carly SimonEverything But The Girl, Stan GetzWynton MarsalisJoshua RedmanFreddie HubbardMcCoy Tyner,  Tony Williams, Carole King, Astrud i Joao GilbertoAirto Moreira, Flora Purim, Danilo Perez, Roger Woters… a sarađivao je i sa velikim kompozitorima filmse muzike  (Jerry GoldsmithRy CooderHenry ManciniJohn Williams). Njegovo ime može se svake godine naći na listama najboljih kontabasista i bas gitarista u anketama najpoznatijih jazz magazina.
Treba istaći i da je John Patitucci zajedno sa gitaristom Ratkom Zajčom, bubnjarrem Al Fosterom i saksofoniston Stanilsavom Mitrovićem objavio album „Crossing Border“ na etiketi Nišville jaz festivala.
Prve profesionalne korake bubnjar Brian Blade je napravio u New Orleansu (gde je pohađao Loyola University) gde mu je jedan od mentora bio i rodonačelnik verovatno najčuvernijue jazz dinastije Marsalis – Ellis Marsalis, a prve snimke, još u tinejdžerskim godinama napravio je  sa Kenny i Joshua Redmanom. Bio je i član Wayne Shorter Quarteta,  postava koje je predvodio Herbie Hancock,  imao zajednički projekat sa gitaristom Wolfgangom Muthspiel-om a kao studisjki muzičar učestvovao na albumima Joni Mitchel, Billa Frisella, Norah Jones, Emmylou Harris, Boba Dylana……
Gitarista Steve Cardenas, koji je karijeru započeo u Kanyas Sitiju, već je skoro dve decenije važan predstavnik njujorške jazz scene. Nastupao je i snimao sa mnogim velikim muzičarima: Eddie Harris, Jay McShann, Slide Hampton, Paul McCandless (iz sastava Oregon),  Joey Baron, Mark Isham, Marc Johnson, John Patitucci, Madeleine Peyroux, Norah Jones… Član je  Paul Motian Septeta, Charlie Haden Liberation Music Orchestra, Ben Allison Benda i Steve Swallow Quinteta. Kao i kolege iz Mercy projekta bavi se i pedagoškim radom (California Institute of the Arts).

 

Povezana vest:  Sky Wikluh u akciji!