Multikulturalizam_u_muzici

POVEZIVANJE I AKTIVIZAM NA EXIT FESTIVALU: Multikulturalizam u muzici – CEETEP – Agora Stage

Na Exit festivalu tokom četiri dana predstaviće se projekat “Multikulturalizam u muzici”, pilot projekat koji se realizuje u regionu jugoistočne Evrope uz učešće tri velika pop muzička festivala: EXIT Festival (Novi Sad, Srbija), U-MUSIC (Zagreb, Hrvatska), i Taksirat (Skoplje, Makedonija). “Multikulturalizam u muzici” je inovativan projekat koji omogućava saradnju između agenata sa područja jugoistočne Evrope koji rade na organizovanju koncerata i festivala u oblasti popularne muzike. Takođe, ovaj projekat promoviše mobilnost muzičara koji se bave savremenom muzikom koju obično nazivamo “world music”.

U okviru ovog projekta, na Exit festivalu predstaviće se sastavi Buraka Som Sistema i Seun Kuti & Egypt 80 na Fusion bini, dok će se ceo program Reggae stejdža odigrati pod pokroviteljstvom ovog programa.

Pored ovakve promocije nastupa poznatih muzičara iz nezapadnih kultura, na EXIT festivalu biće organizovana i  “muzička izložba” koja predstavlja tradicionalnu i savremenu muziku nezapadnih kultura. Izložba će će biti postavljena u muzeju pored Fusion bine, biće otvorena u četvrtak u 18h i posetioci EXIT festivala moći će da je posete svakodnevno od 18h do 2h.

Povezana vest:  Seleni Gomez presađen bubreg

Projekat “Multikulturalizam u muzici” iniciran je od strane “World of music”d.o.o (Zagreb, Hrvatska) koji trenutno obuhvata dva partnera iz jugoistočne Evrope: Taksirat ( Skoplje, Makedonija) i AAA production (Novi Sad, Srbija), ali dugoročni cilj ovog projekta je da proširi svoj domet prema što većem broju organizacija velikih pop muzičkih festivala u Evropi.

Projekat ima za cilj da pokrene širom Evrope saradnju po pitanju multikulturalizma u muzici.

CEETEP

Program CEETEP (Central and Eastern European Talent Exchange Program – Centralni i istočnoevropski program za razmenu talenata) kreiran je prošle godine na inicijativu festivala Eurosonic Noorderslag, uz koorganizatore Sziget i Exit Festival, s ciljem da razvije program za cirkulaciju CEE izvođača i programa iz Centralne i Istočne Evrope, kako na festivalima, tako i u medijima. Na prošlogodišnjem EXIT festivalu održan je drugi po redu sastanak CEETEP-a, dok će na ovogodišnjem EXIT-u, 13. i 14. jula biti održan prvi sastanak menadžera i predstavnika  centralno i istočnoevropskih izvođača, na kojem će se raspravljati o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti muzičke industrije u regionu.

Povezana vest:  Završen Balkan Streets festival u Vranju

AGORA STEJDŽ

Kao i svake godine, i na Exitu 2012 Agora će biti posvećena svima onima koji teže da ovaj svet učine boljim mestom za život. Svakodnevni program koji počinje u 20h predstaviće neke od najrelevantnijih tema koje mogu da snađu modernog čoveka u Srbiji 2012. godine. U četvrtak će se na Agori predstaviti Bukvar slobodnog interneta (The Alphabet of FREENTERNET ) – publikacija koju su zajednički napravili EXIT i A3 Format.  Glavna tema petka veče na Agori biće “Od Arapskog proleća do Occupy Wall Street: Nova levica i borba za budućnost demokratije”. Članovi revolucionarne organizacije Marks21 govoriće o stvaranju nove levice i njenim potencijalima da promeni svet. Postaviće se i pitanje šta nam se u stvari dešava i zašto je važno da to razumemo.

Povezana vest:  Treća i opet sreća - Goran Karan pevao publici u punoj mts dvorani

Subota veče rezervisana je za “Peščanik”.  Autorke najvažnjije jugoslovenske radio emisije ikad sa saradnicima i gostima razgovaraće o punom krugu koji smo prešli i sumornoj stvarnosti koju ponavljamo kao loši đaci. Konačno, poslednji dan festivala u 20h održaće se tribina “Prajd i prijatelji”, na kojoj će organizatori beogradskog Prajda uz pomoć prijatelja i publike promišljati predstojeću povorku i festival.