Exit_glavna_bina

EXIT 2012

Nju order na tvrđavi drugog dana Egzita

 

Tačno u ponoć, večeras, drugog dana festivala Egzit (Exit) na glavnoj bini, Mejn stejdžu (Main Stage), nastupiće engleski rok bend Nju order (New Order). Nju order su oformili članovi legendarnog benda Džoj divižn (Joy Division) u Mančesteru 1980. godine, nakon smrti njihovog lidera, pevača i tekstopisca Jana Kurtisa (Ian Curtisa).

Nju order je tako postao jedna od najomiljenijih i najvažnijihbritanskih grupa, koja je prodala oko 30 miliona primeraka nosača  zvuka širom sveta. Pre legendi britanske muzičke scene, publika će na Mejn stejdžu slušati Herkules end love afer (Hercules and the Love Affair) iz Njujorka, muzički projekat koji je stvorio dz-džej Endi Batler (Andy Butler). Hercules end love afer bi na binu trebali da izađu oko 22.30, a organizatori su ranije najavili da su članovi benda od njih zatražili šaku festivalskog novca „tokena“, kako bi posle nastupa mogli da se pridrže publici i prošetaju se po ostalim binama.

Povezana vest:  DOČEK NOVE 2011, Kiki i Psihomodo na dočeku u Kovačici

Ljubitelje elektronskog zvuka drugog dana festivala zabavljaće, pored ostalih, di-džej Luciano, a nakon njega u ranim jutarnjim časovima i Keni Larkin (Kenny).

Fjužn bina će danas ugostiti Toj dols (The Toy Dolls), engleski pank rok bend iz Sanderlenda. Iako su Toj dolsi pank sastav, njihove tekstove karakterišu šaljive i duhovite teme, a poznati su i po obradama svetskih hitova u karakterističnim pank varijantama.

Povezana vest:  Tribina o Leonardu Koenu 18. novembra u DOB-u

Portparol Egzita Srđan Marjanović najavio je i aktivistički deo programa i promociju projekta „Multikulturalizam u muzici“, čiji je cilj da pokrene saradnju po pitanju muzičkog multikulturalizma u celoj Evropi. On je dodao da će, kao i svake godine, na Agora bini biti održavane tribine nevladinih organizacija, a danas je na programu tribina „Nova levica i borba za budućnost demokratije“.

Povezana vest:  Helm, Uzemljenje i Regulator u revijalnom delu polufinala BDFL 2014

Na ovogodišnjem Egzit festivalu, koji će se na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu održati od 12. do 15. jula, nastupiće oko 400 izvođača iz celog sveta na više od 20 bina.