ZERA_CRVENA_JABUKACrvena jabuka slavljenički u Beogradu i Novom Sadu

 

Pop-rok grupa „Crvena jabuka“ proslaviće 25 godina postojanja u Srbiji koncertima 16. aprila u beogradskom Sava centru i 23. aprila u novosadskom „Spensu“, najavio je danas njen pevač Dražen Žerić-Žera. Na konferenciji za novinare u Beogradu Žerić je rekao da je u decembru u rodnom Sarajevu u ispunjenoj dvorani „Zetra“ počela slavljenička turneja po bivšoj Jugoslaviji, u okviru koje će „Crvena jabuka“ svaki koncert raditi „kao da je prvi i poslednji“.

-Puno imamo pesama. Ne može sve stati u jedan koncert. Ima pesama koje nismo svirali na prethodnih pet koncerata ‘Nekako s proljeća’ u Beogradu. Nekad pre ili posle koncerta razgovaram sa publikom da saznam njihove želje. Mislim da ćemo ovaj put nekim pesmama iznenaditi publiku – rekao je Žerić.

Povezana vest:  EXIT SVRSTAN U TOP TRI NEZAOBILAZNA SVETSKA FESTIVALA!

Crvena jabuka osnovana 1985. godine, pročula se u Jugoslaviji hitovima „Bježi kišo s prozora“ i „Dirlija“ sa tiražnog debi albuma „Crvena jabuka“ (1986).

Prvu postavu činili su pevač i gitarista Dražen Ričl, gitarista Zlatko Arslanagić, klavijaturista Žerić, basista Aljoša Buha i bubnjar Darko Jelčić. Ričl i Buha poginuli su u saobraćajnoj nesreći 18. septembra 1986. godine kod Mostara, što je skoro okončalo postojanje benda.

-Malo nas je ljudi videlo i čulo u toj prvoj postavi, jer se dogodila nesreća 1986. godine. Bili smo još deca i tada ne razmišljaš o nastavku karijere – prisetio se Žerić.

Do pola pripremljen drugi album „Za sve ove godine“ (1987) dovršavaju Žerić, Arslanagić i Jelčić i posvećuju preminulim članovima. POsle uspeha albuma ostatak benda ipak odlučuje da „Crvena jabuka“ nastavi rad.

Povezana vest:  51. SABOR TRUBAČA, U Guči sve spremno za Sabor trubača

ZERA_CRVENA_JABUKA_1Sarajevska grupa je zatim sa hitovima poput „Ima nešto od srca do srca“, „To mi radi“ i „Nekako s proljeća“ postala jedna od najpopularnijih jugoslovenskih pop rok grupa, da bi sa izbijanjem rata u Bosni i Hercegovini prestala sa radom.

Arslanagić odlazi u inostranstvo, a Žerić i Jelčić prelaze u Zagreb gde sredinom 1990-ih godina reformiraju „Crvenu jabuku“.

Povodom jubileja zagrebački diskograf „Kroacija rekords“ nedavno je objavio četvorostruku CD kompilaciju „Da nije ljubavi“ sa 77 pesama, među kojima se su uz hitove iz svih faza rada grupe nalazi nekoliko starih pesama ponovo snimljenih u novim aranžmanima.

-Tu su zastupljene pesme za fanove. Pošto je prva ploča snimana na osam kanala, hteli smo čisto da (neke stare pesme) stavimo u današnje doba tehnologije – rekao je Žerić.

Povezana vest:  Ejmi Vajnhaus večeras u Beogradu

Na kompilaciji se nalaze u novim verzijama „Dirlija“ sa gostom zagrebačkim muzičarem Šortijem (Shorty), kao i „Kad kazaljke se poklope“, „Za sve ove godine“, „S tvojih usana“, „Umrijet ću noćas od ljepote“ i „Osim tebe, ljubavi“.

Crvena jabuka je na kompilaciju uvrstila i „Baladu“, svoju drugu obradu pesme sarajevskih „Indeksa“ u karijeri, pošto su pre 20 godina bili uzeli njihov klasik „Bacila je sve niz rijeku“.

-Snimili smo ‘Baladu’ i posvećena je poginulim prijateljima. Ima stih ‘Kad ne bude mene, kada dođu drugi đečaci ko ja… – istakao je pevač.

Za kompilaciju „Jabuka“ je snimila i pesmu zagrebačkog „ITD benda“ „Lagano umirem“, a tu je i „Dok Miljacka protiče“ iz filma „Duhovi Sarajeva“.