SabanTribute2011_resize

Večeras u amfitetatru na keju počinje Nišville uvertira
 
Uvertira u Nišville jazz festival (čiji glavni program traje od 16. do 19. avgusta)  dvodnevni besplatni program na River stage-u (amfiteatar na keju ) – počinje večeras. Pored Spomenika Šabanu Bajramoviću nastupaju Alexandre Cunha Quintet iz Brazila, Dado Topić & Time after Time i Šaban Bajramović Interantional Tribute Band, a sutra 15. avgustanastupaju : sastav My People, Orkestar Bobana i Marka Markovića i “Nema problema Orkestar” iz Italije.
Pre početka muzičkog programa koji je zakazan za 20:00, sat ranije u Galeriji “Paviljon 77” u Tvrđavi, biće otvorena izložba fotografija Bojana Bončića “Živeti od danas do sutra”. Dvodnevni besplatni program večeras otvara kvintet koji predvodi jedan od najboljih brazilskih bubnjara Alexandre Cunha. Kombinaciju brazilskih ritmova sa džez rokom i elementima world music ovaj sastav je veoma uspešno predstavio širom Evrope, Južne Amerike i na Dalekom Istoku.
Dado Topić, jedno od najznačajnijih imena sa ex-Yu rock, pa i jazz rock scene, svoj debi kao interpretator pesama Šabana Bajramovića imao je kada se spontano ujljučio u nastup  niškog etno džez sastava Kafe Ball na Nišvillu 2007. godine, a onda je decembra sledeće godine nastupio u programu “Prijatelji Šabanu” koji je Nišville jazz festival organizovao u “Sava Centru”.
Okosnicu “Šaban Bajramović International tribute benda” čine niški muzičari koji su nekada sarađivali sa Bajramovićem, a njima će se pridružiti jazz i etno muzičari iz Srbije, Bugarske, Indije (Akash Batt), Makedonije (Tehamana Skenderovska)…
Grupu My People čine vrsni muzičari iz raznih krajeva Srbije, prepoznatljivi na domaćoj i svetskoj world music i jazz sceni. Svoj karakterističan muzički izraz grade pod uticajem balkanskog muzičkog nasledja, šireći poglede ka tradicijama Vizantije, Bliskog Istoka i Severne Afrike i kroz ličnu umetničku prizmu daje snažan autorski pečat novoj muzičkoj ideji.
Orkestra Bobana i Marka Markovića višestruki pobednik Sabora u Guči, sigurno je najpoznatiji tradicionalni romski duvački orkestar sa ovih prostora u svetskim okvirima, čemu u prilog ide i činjenica da veći deo godine provode na turnejama u inostranstvu – između ostalog i na najznačajnijim jazz i world music festivalima i u prestižnim koncertnim prostorima. A svi su saglasni da su Markovići ovaj muzički idiom od pučke zabave izdigli na nivo prave umetničke muzike.
Kako sami članovi kažu,  “Nema Problema Orkestar” svira “špageti džez”, odnosno muziku koja kombinuje elemente tradicionalnog džeza, fanka, klezmer tradiciju Srednje Evrope, ali se najvećim delom oslanja upravo na tradiciju balkanskih brass bendova.

 

Povezana vest:  Željko Joksimović u Banja Luci