Kolaraceva_zaduzbinaPrvi put u istoriji Filharmonije solista di džej
Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini sutra uveče kao solista sa orkestrom Beogradske filharmonije nastupiće dvadesetsedmogodišnji nemački di džej Filip Bart, najavila je Filharmonija.
Kako je istaknuto, ovo je prvi put u istoriji našeg orkestra da je solista di džej.
U svom hip-hop i pop maniru Bart će izvesti sa Filharmonijom koncert „Viderunt omnes“ Fabrisa Bolona, koji će i dirigovati ovim koncertom.
Na programu će biti i orkestarska svita „Lemikainen“ Jana Sibelijusa.
Dirigentu i kompozitoru Bolonu, muzičkom direktoru Teatra u Frajburgu, ovo je drugi koncert sa Beogradskom filharmonijom, posle uspešnog debija sa orkestrom u prošloj sezoni.
Njegov Koncert za gramofone i orkestar premijerno je izveo orkestar Gevandhausa u Lajpcigu pre samo tri meseca. On sadrži elemente džeza, pop-muzike, roka, repa i savremene muzike, u formi klasičnog dela.
Prema oceni BF, iako se netipični instrumenti redovno koriste u klasičnim programima, gramofon kao „instrument“ drugačije pop-kulture, danas je, ipak, potpuno neočekivan na sceni pored simfonijskog orkestra.
Mladi nemački umetnik Bart je prvi učinio da gramofoni dobiju status muzičkog instrumenta i počeo da svira gramofone iz nota.
Povezana vest:  Taylor Swift kupuje kuću u Engleskoj, želi da bude blizu dečka