grupa_zanaRođendanski koncert Zane

 

Grupa „Zana“, vrlo popularna u vreme bivše Jugoslavije, održaće 29. aprila u beogradskom Sava centru slavljenički koncert povodom 30 godina postojanja, a na njemu će se pojaviti dve od četiri pevačice koje su prošle kroz ovaj pop bend.

Osnivač grupe i glavni kompozitor Zoran Živanović Žika rekao je danas na konferenciji za novinare da će uz njegovu suprugu, Jelenu Živanović, koja je u grupi od 1990. godine, na koncertu pevati i Nataša Gajević – naslednica prve pevačice Zane Nimani.

Gajevićeva, pevačica benda od 1985. do 1988. godine, „sto odsto će doputovati iz Dubaija“, njena naslednica Nataša Živković, čije je učešće na koncertu najavljivano, „sprecena je da dođe“, a Zana Nimani „ne može da dođe iz opravdanih razloga“, rekao je Živanović i dodao da je sa Nimanijevom u svakodnevnom kontaktu preko mejla.

Povezana vest:  BEND LJUBIČICE NOVIM SPOTOM PROTIV PEDOFILIJE DOVOLJNO LUDI DA MENJAJU SVET PESMOM "LOVINA"

Prema njegovim rečima, tokom nastupa će biti iznenađenja, a Jelena Živanović je posle zvaničnog dela konferencije za novinare na brodu „Sirona“ u Beogradu precizirala da će na koncertu biti gostiju od kojih će neki biti prisutni „uz pomoć tehnike“.

Zana Nimani živi u Kanadi, Nataša Živković je u Varšavi, a drugi osnivač „Zane“, gitarista Radovan Jovićević, u Njujorku.

„Zana“ je sa Nimanijevom stekla najveću slavu, i u periodu kada je ona pevala, od 1980 do 1983. godine, muzika benda je bila novotalasna, naginjući ka pop zvuku glavnog toka, a tada su i nastale najčuvenije „Zanine“ pesme: „Dodirni mi kolena“, „Mladiću moj“, „Jabuke i vino“, grupa_zana_ona„Majstor za poljupce“ i „Leto“.

Povezana vest:  Autori hitova decenije i najtraženiji britanski dens trio Disciples stižu na Sea Dance!

Posle njenog odlaska, isprva radi uspešne solo karijere, Zoran Živanović i Radovan Jovićević su radili s novim pevačicama, ali su i značajno promenili zvuk benda, uvukavši u njega etno i folk-pop elemente koji su osećaju u potonjim hitovima kao što su „Vejte snegovi“ i „Rukuju se, rukuju“.

Zoran Živanović je rekao novinarima da će koncert biti „poput leta balonom kroz vreme“, a Jelena Živanović je kasnije izjavila da će „Zana“ svirati i manje poznate pesme iz ranih perioda postojanja grupe koje je „u međuvremenu pokrila patina“.

Povezana vest:  POVEZIVANJE I AKTIVIZAM NA EXIT FESTIVALU: Multikulturalizam u muzici – CEETEP – Agora Stage

Jelena Živanović, koja je postala članica benda sa devojačkim prezimenom Galonić, takođe je rekla da „Zana“ namerava da snimi maksi singl sa tri nove pesme, uz koji će biti priloženi i hitovi nastali nakon 1995. godine, kada je izdata kompilacija „Zlatni hitovi 1980-1995“.

Povodom proslave tri decenije postojanja, bend će krenuti na turneju po Srbiji i inostranstvu.

Grupa „Zana“ je objavila 14 albuma, dve kompilacije i šest singlova.