lena_kovacevicDobar dan za pevanje Lene Kovačević

Džez pop kantautorka Lena Kovačević nedavno se oglasila debitantskim CD-om „Dobar dan za pevanje“ (PGP RTS) koji je najavio efektan spot „S’Mediterana“. Pred skorašnji početak koncertne promocije prvenca Lena otkriva neke tajne o „Dobrom danu za pevanje“.

1. S’Mediterana

Priznajem da sam nekako, posebno vezana za ovu pesmu. Napisala sam je u toku četvrte godine studija, jednog lepog prolećnog dana, kada mi se činilo da je ceo svet izašao na ulicu, da proslavi dolazak lepog vremena. Pevala sam je i snimala za sebe na različite načine, dok je toku rada na ovom albumu, dobila i svoj konačan izraz, i sa ‘dobrim razlogom’ postala, na neki način, dragi predstavnik ovog albuma.

2. Sama

Povezana vest:  ELEMENTAL PREDSTAVLJA NOVI SPOT ZA „SVE JE MOJE TUĐE"

Zadovoljstvo mi je, što je autor teksta na srpskom jeziku ovde Momčilo Bajagić Bajaga. Veliki sam ljubitelj njegovih tekstova i muzike. Senzibilitet ove pesme je nešto što mi je veoma blisko. ‘Evo već je treći dan, ja o tebi razmišljam…’

3. Lep Dan

Jedne kišovite večeri u Beogradu, čula sam na radiju neke od ‘starijih domaćih’ poznatih džez sastava, i pevača čiji snimci predstavljaju za mene, veliku vrednost. Često se pitam kako su nastale sve one dobre pesme, kvalitetna muzika, i dobri aranžmani koje imamo prilike da čujemo iz 70-tih, 80-tih. Pesma kao, zamišljeni svedok nekog prošlog vremena.

4. Something You Said

Orkestar Bobana Markovića, na čelu sa Markom Markovićem je najviše učestvovao upravo u ovoj numeri. Svaki put kada je čujem, ponovo se obradujem, i kao da je čujem prvi put. Pomešano sa ostalim začinima i dodacima, meni je ovo jedna od najdražih numera sa ovog albuma.

Povezana vest:  Upad u BitefArtCafe na Kalemegdanu

5. Shine Your Light

Sećam se prvog razgovora sa našim virtuozom na harmonici – Dejanom Kostićem Mozartom. Nije mu bilo jasno – šta ja želim od njega da svira, kada se bavimo potpuno različitim žanrovima muzike. Za mene je harmonika jedan od najdražih instrumenata i pošto je Dejan odsvirao neke od prvih deonica ove pesme, znala sam, da su sve ‘sulude ideje’ za ovaj album imale svoj razlog, i da se onako, ‘američki’ govoreći, ostvario jedan san.

6. Don’t Let Me Down

Tekst pesme je veoma direktan, jednostavan. Ovo je verovatno i najdraža pesma ovog albuma, za mog producenta Teda Janija, koji joj je udahnuo poseban ritam i ‘dobar gruv’.

Povezana vest:  SARA, NEVENA, ZOE I KONSTRAKTA URUČILE NAGRADE POBEDNICIMA KONKURSA "BUDI I TI NOVA DIVA"

7. Inspiration

Moja stara prijateljica, pesma koju volim da pevam na mnogo načina, i nekako, čudno, sve joj dobro stoji. Pomisao na motiv, pokret, energiju i Inspiraciju!

8. By Your Side

Volim muziku Cole-a Portera. Inspirisao me je film koji govori o njegovom životu, i nastajanju nekih od čuvenih standarda. Posebno mi je drag intro ove pesme. Na trenutak sam pomislila, kako svi mi koji smo se skupili u studiju, tokom snimanja ovog albuma, sa kojih god strana i iz kojih god žanrova muzike dolazili, nekako potajno delimo ljubav prema muzici Cole-a Portera, i možda nam je to zajedničko, a da to i ne znamo.