Četvrti album Norah Jones

norah jonesNorah Jones je u novembru za Blue Note objavila četvrti studijski album “The Fall”. Većinu pesama za ovom album je napisala tokom prethodne dve godine, na turneji održanoj povodom albuma „Not Too Late“. Iako je publiku osvojila nostalgičnim glasom i jazzy-pop melodijama, sada je odlučila da napravi stilski zaokret. 
Novi album Norah vidi kao šansu da eksperimentiše sa drugačijim zvucima i priliku da sarađuje sa nizom novih muzičara. Među njima se ističe Jacquire King, poznati producent koji je radio sa Kings Of Leon, Tom Waitsom i Modest Mouseom. Novi saradnici su i Ryan Adams i Will Sheff iz teksaškog indie rock benda Okkervil River. A tu je i stalni saradnik Jesse Harris.
-Od početka sam na ovom projektu želela da isprobam neke različite stvari- izjavila je Norah i nastavila dalje o novom materijalu:
– Htela sam da groove bude teži i više zastupljen, želela sam nešto drugačije. Već dugo sviram sa istim muzičarima. I dalje smo prijatelji i nadam se da ćemo ponovo zajedno da zasviramo, ali sam osetila da je ovo dobar trenutak da radim sa novim ljudima. Što se producenta tiče, želela sam nekoga ko može da me izvuče iz zone u kojoj se osećam sigurno i ko može da nađe prave muzičare za ono što želim da postignem sa novim pesmama. Tražila sam partnera za novu ploču zato što bez druge perspektive ne bih dobila drugačiji zvuk. Kratko sam istraživala, a onda sam uzela u ruke najdražu ploču “Mule Variations” Toma Waitsa i pogledala spisak ljudi koji su je stvarali. Ja nikada neću zvučati kao Tom Waits, ali želela sam neke elemente sa tog albuma, balans između prekrasnog i grubog, a istovremeno potpuno prirodno. Jacquire King je producirao “Mule Variations”. On je od početka bio zagrejan za saradnju i jako dobro smo se složili, što je najbitnije.
Jacquire King je okupio grupu muzičara koji su snimili novi album. Među njima su bubnjari Joey Waronker (Beck, R.E.M.), James Gadson (Bill Withers), klavijaturista James Poyser (Erykah Badu, Al Green), gitaristi Marc Ribot (Tom Waits, Elvis Costello) i Smokey Hormel (Johnny Cash, Joe Strummer). Za razliku od prethodnih albuma, na ovome je Norah klavir zamenila gitarom.
-Pišem puno više pesama uz gitaru nego uz klavir, tako da mi je nekako bilo prirodno da ih i odsviram na gitari- istakla je Norah.
Smer albuma “The Fall” otkriven je već na prvoj napisanoj pesmi. 
-Pesmu “Light As A Feather” napisala sam sa Ryan Adamsom. Nisam želela da se na novom albumu čuje moj country zvuk, pa smo morali da smislimo nešto drugačije. Izbacili smo gitare i dodali taj ludi sample koji zvuči kao oštrica noža. Čak je i jazzy pesma “It’s Gonna Be” zahtevala nov tretman. Ta pesma je pomalo swing, sa puno teksta, ali zahvaljujući mom prijatelju, bubnjaru Robertu Di Pietru, smislili smo ritam koji diktira zvuk. – opisuje album Jonesova.
Konstantu ovog albuma, od upečatljive rock pesme “Stuck” do intimne balade “Back To Manhattan” i dalje čini njeno ekspresivno pevanje. Taj deo stvaralačkog procesa bio je za nju najlakši. 
-Više sam bila fokusirana na sve što se događalo oko snimanja, pa sam se jednostavno opustila i pevala – rekla je Norah.
“The Fall” je potvrda njenog ulaska u novu fazu kreativnog razvoja. Uprkos promeni u načinu pevanja i instrumentalnom radu, smatra da njeno stvaralaštvo tek gradi temelje novog pristupa.
-Starija sam i to je evidentno u mojim pesmama. Pre sam, kao početnica, bila zabrinuta za svoj rad, ali danas se ne bojim da probam nešto novo, imam dovoljno samopouzdanja da ono što napišem i poslušam – zaključila je na kraju Norah Jones.
Norah Jones je do sada prodala 36 miliona albuma. Studijski diskovi “Come Away With Me” (2002.), dobitnik 8 Grammya, “Feels Like Home” (2004.) i “Not Too Late” (2007.) su osvojili vrh američke liste albuma, a dobro su se kotirali u celom svetu. Osim muzičke karijere Norah se upustila i u glumačku, odigrala je uz Judea Lawa glavnu ulogu u filmu “My Blueberry Nights”.

Povezana vest:  Žika Todorović i Deca iz vode sviraju EKV- Ljubav u Beogradu i Novom Sadu