slide-1

U Velikoj dvorani Sava Centra sutra će svečano biti otvoren 28. Beogradski Jazz Festival!
 
Festival će zvanično otvoriti naš istaknuti jazz muzičar, Mihajlo Miša Blam, umetnik čiji je rad već decenijama utkan u vrhunce jazz stvaralaštva beogradske i srpske jazz scene, ali i ugledno ime u međunarodnim muzičkim krugovima. Ovaj renomirani jazz kontrabasista, kompozitor, publicista i pedagog dao je značajan umetnički doprinos razvoju i renomeu BJF kroz mnoge nastupe. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka, na Beogradskom Jazz Festivalu svirao je sa Jazz orkestrom Radio-Televizije Beograd, Sekstetom Marković-Gut, i kao član raznih internacionalnih postava. Takođe, bio je dugogodišnji kontrabasista na čuvenim Jam Session svirkama BJF u Domu omladine Beograda. Miša Blam je od druge polovine devedesetih posebno aktivan i na izraelskoj i nemačkoj jazz sceni, a snimio je 40 albuma (3 solo).
Prve večeri 28. BJF od 19:30h publika u Sava Centru imaće priliku da čuje Biseru Veletanlić, ikonu domaće zabavne i jazz muzike, u izuzetnoj saradnji sa jednim od vodećih savremenih srpskih rock bendova Darkwood Dub. Specijalno za ovogodišnji Beogradski Jazz Festival, pripremili su ekskluzivan program u kom će ravnopravno biti predstavljen koncertni opus Bisere Veletanlić, popularne numere Darkwood Dub, kao i njihove nove zajedničke pesme.
U nastavku programa, od 21:30h imamo zadovoljstvo da ugostimo sastav MILES SMILES –  all-star susret u slavu Milesa Davisa! Vođa ove postave je Wallace Roney, jedini Milesov učenik i ponosni vlasnik trube legendarnog mentora. Oko njega su bivši Milesovi puleni iz različitih situacija. Tenor saksofon svira Rick Margitza, gitaru Larry Coryell, Hammond B3 Joey DeFrancesco, a bubnjeve Omar Hakim. Ovom prilikom objavljujemo i jednu malu izmenu – “čarobnjak na fretless bassu”, Ralphe Armstrong, koji sarađivao sa Miles Davisom početkom sedamdesetih, u vreme njegovih najslavnijih jazz rock fusion momenata, zameniće ranije najavljenog Darryla Jonesa. Jones je iznenada pozvan na pripreme za svetsku turneju sa grupom The Rolling Stones, čiji je pridruženi član – a kao što je objavila svetska štampa, one upravo počinju! Sigurni smo da će Ralphe Armstrong podjednako oduševiti beogradsku publiku, kao i što je oduševljavao godinama ljubitelje ovog zvuka širom sveta!
U Holu Sava Centra, pre početka zvaničnog programa i u pauzi između dva koncerta (19:00 i 21:00) nastupiće European Saxophone Ensemble,  sastav koji čini 12 darovitih mladih muzičara iz različitih zemalja. Sviraju pod umetničkim rukovodstvom francuza Guillaumea Ortija, a članovi se biraju putem audicija širom Evrope. U ansamblu je prvi put i jedan srpski muzičar, alt saksofonista Luka Ignjatović, koji je odabran na audiciji organizovanoj u aprilu ove godine, u Domu omladine Beograda.
Program prve večeri 28. BJF nastaviće se do kasno u noć u Domu omladine Beograda. Publika će imati ekskluzivnu priliku da u okviru ponoćnog programa od 23.30 h, čuje kvartet Nenada Vasilića. Iste večeri, koja je posvećena “Balkanskim impresijama”, nastupiće i Blazin’ quartet predvođen našim istaknutim bubnjarem, Srđanom Ivanovićem. Ovo veče je zamišljeno kao prvo predstavljanje najnovije generacije istaknutih jazz umetnika iz naše zemlje koji su ostvarili karijere u svetu.
Povezana vest:  Spektakl S.A.R.S-a u rasprodatoj Hali sportova!