Pips-PlakatPips, čips end videoklips u Domu omladine Beograda

„Astronautska kompanija Pipschips&videoclips 7. Aprila u 21:00 zacvrkutaće prvi put u Beogradu sve svoje evergrine iz 18 godišnje prebogate ostavštine. Ako netko ima nešto protiv nek odmah kaže ili nek zauvijek šuti.“
Pips, Chips & Videoclips jedinstvena su pojava na hrvatskoj muzičkoj sceni; istovremeno stilski raznovrsni, tematski provokativni i vizuelno atraktivni – pravi su primer modernog pop sastava.
Debi album „Shimpoo Pimpoo“, izdat krajem 1993., ostavio je dobar zalog za budućnost. Stilski krajnje raznovrstan materijal, u rasponu od kabaretskog popa do žestokog punka, iznenadio je i zbunio mnoge; trebalo je vremena da se publika navikne na eklektičan autorski stil benda, karakterističan za većinu kvalitetne pop muzike devedesetih. Širok raspon uticaja Pips, Chips & Videoclips nikada nisu krili, i ta je karakteristika, uz specifičnu Ripperovu poetiku, do danas ključna u prepoznavanju vrednosti benda.
Pips, Chips & Videoclips 1995. godine objavljuju svoj drugi album, „Dernjavu“, izuzetno zrelo i kvalitetno ostvarenje, kojim bend osvaja i do tada nedostupne delove Hrvatske, i započinje proboj na susedna tržišta Slovenije i Bosne i Hercegovine. Ova produkcijski i autorski superiorna ploča sa lakoćom osvaja hrvatski ekvavilent „Grammya“, diskografsku nagradu „Porin“ za najbolji alternativni album 1996. godine. Trijumfalni koncertni nastupi tokom proleća i leta iste godine označavaju definitivni dolazak Pipsa na sam vrh hrvatske rock hijerarhije.
Album „Fred Astaire“, sniman u proleće 1997. na obroncima Učke, a miksovan tog leta u Ljubljani, dočekan je u hrvatskoj javnosti kao apsolutni kreativni trijumf benda, s jednakim oduševljenjem publike i probirljivih kritičara. Moderna produkcija, agresivna svirka, čisti jezik ulice i nesumnjivo najveća politička angažovanost zabeležena na hrvatskoj sceni do sada, bili su razlog podizanju velike medijske prašine. Izlazak albuma u oktobru ’97. godine pratila je i prva autorizovana biografija jednog hrvatskog rock benda, knjiga „Dugi vikend u zemlji čudesa“. Zvaničnu koncertnu promociju „Astairea“ u zagrebačkom pozorištu „Gavella“ mediji su proglasili najboljom „živom“ predstavom benda u karijeri i jednim od najupečatljivijih rock događaja u Hrvatskoj uopšte. Treća ploča Pips, Chips & Videoclips gotovo je u svim anketama na kraju 1997. godine osvojila prvo mesto, a ukus publike potvrdila je i prava žetva nagrada 1998. i dva „Porina“, onaj najprestižniji – za album godine, kao i za najbolju vokalnu saradnju. Potpuni trijumf „Freda Astairea“ spektakularno je proslavljen u proleće ’98, na solo koncertu pred tri hiljade ljudi u zagrebačkom Domu sportova.
Četvrti album „Bog“ izlazi 1999. godine, kao kruna njihovog dotadašnjeg rada i pravi pozdrav odlazećem milenijumu. Sniman i miksovan u jednom od najboljih evropskih studija, „Tivoli“ u Ljubljani, „Bog“ je jedan od najvažnijih domaćih albuma decenije koji s lakoćom osvaja dva „Porina“ (najbolji rock album i najbolje likovno oblikovanje) i četiri „Crna mačka“ (najbolji rock album, najbolji rock izvođač, najbolja produkcija i likovno oblikovanje).  
Posle dvehiljadite, bend je u čestim promenama članova. U međuvremenu, Pipsi se okreću i Internetu kao savršenom mediju za komunikaciju s obožavaocima i novim eksperimentima – sajt www.pipschipsvideoclips.com, rad izvrsnog mladog web dizajnera, bio je središnje mesto zbivanja mnogih projekta, pionirskih za hrvatsku pop scenu.
Pod etiketom „Menart“ 2003. godine izlazi peti studijski album grupe – „Drveće i rijeke“, a u jesen 2007. šesti studijski album pod nazivom „Pjesme za gladijatore“, koji ekskluzivno i prvi put na ovim meridijanima i paralelama (a pre oficijelnog “Menartovog” cd pakovanja) izlaze na mobilnim telefonima, u okviru – pokazaće se – vrlo uspešne saradnje s T-mobileom. Plasman albuma na telefončiće, ako priznamo da je svetska diskografija u nepopravljivim problemima, čini se zaista hrabrim i vizionarskim potezom.
Ostavljamo Pipse da “popravljaju svet” kako znaju i umeju. Valjda znaju šta rade, specijalizirali su se za taj posao unazad 18 leta.
Spot za numeru “Ljubav” pogledajte OVDE, a ukoliko vas zanima numera “Poštar lakog sna” zavirite OVDE!
Ulaznice za koncert u Domu omladine koštaju 600 dinara. 

Povezana vest:  Michael Bublé objavio novu pesmu, album izlazi u martu