dusan_kecman11EVROLIGA, TOP 8

Neverovatna pobeda crno belih u Tel Avivu

 

Makabi – Partizan 77:85 (27:12, 19:20, 20:26, 11:27)

 

Od očaja do sjaja ili dobro došli u SF!

Da li je to moguće, desilo se čudo, neverovatan rezultat napravila je ekipa Partizana pobedivši u prvoj utakmici. A gubili su 21 koša!

Tako se može opisati igra crno belih u prvoj utakmici Evrolige večeras u Tel Avivu, u Nokija areni. Vodio je Makabi 21 poen i niko nije očekivao dramatičnu završnicu, kamoli pobedu crno belih. Na pet minuta pre kraja crno bela furnija Duška Vujoševića ubzala je, ubacila u šestu, sedmu brzinu i konačno su izjednačili u meču. Arena u Tel Avivu je ućutala, neverica je zavladala u dvorani i na 40 sekundi pre kraja crno beli su vodili dva poena razlike (77:79).

Pauzu, čitaj tajm aut, traži trener domaćih da razradi strategiju a baš tih 40 sekundi trajali su kao godina. Napad su izgubili domaći a crno beli uzeli loptu ali je nad njima odmah napravljen faul. 27,5 sekundi pred kraj, sa dva poena prednosti Mekkejleb je bio na linij slobodnih bacanja i doneo dva izuzetno važna boda ekipi i tada je Partizan poveo sa 81:77.

Povezana vest:  EVROLIGA, CSKA bolji od Kahe Laboral

I taj napad Perkins (Makabi) nije uspeo da ubaci dvojku a Strahinja Milošević uhvatio je loptu i nad njim je odmah napravljen faul. Sa linije slobodnih bacanja Milošević je ubacio dva koša i Partizan je poveo sa 83:77.

Makabi u rasulu, u Tel Avivu vlada nervoza i neverica. Crno beli su na korak prvoj pobedi u TOP 8 fazi a na 12 sekundi pred kraj utakmice sve je bilo rešeno i Partizan je dobio prvi meč (od maksimalnih pet, jer se igra na tri pobede).

Ipak, početak je bio težak!

Pod velikim pritiskom bili su košarkaši Partizana kada su istrčali na parket Nokija arene. Makabi je igrao rasterećeno, pogađali trojke sa neverovatnom lakoćom, igrali izuzetno agresivno u odbrani i brz i razigrano u napadu dok su crno beli delovali izgubljeno na terenu, dezorjentisano.

Sve je počelo od Endrjua Viznevskog, starog znanca iz Zvezde i Cibone. Takođe, razigrali su se Pnini, Eidson, Perkins. Svi su pogađali kako su i odakle hteli a goste je jedino „štedeo” njihov Lazmi a Anderson je bio opterećen faulovima.

Povezana vest:  Trinkijeri: Zbog časti sam došao u Partizan, ovo nije običan klub

lester_mekejleb_par_olimKecman je bio apsolutno usamljen. Lopta je trebalo da ide na Marića, ali je pokretljiva odbrana Makabija to sprečavala. Marić je uvek bio udvajan a ponekad su se na njegovim leđima pojavljivala i trojica domaćih. Zaostatak elitnog odreda Duška Vujoševića je rastao sve do maksimalnih 34:13 već u 14. minutu. Atmosfera u Areni je već tada postajala pobednička, a u takvim izgubljenim situacijama Vujoševićevi momci postaju bolji i pokazuju od čega su izgrađeni. Mekejleb se rastrčao Rašić počeo da pogađa pa se na poluvreme otišlo sa 14 poena zaostatka.

Veseli je tada preuzeo inicijativu, lopta je mnogo lakše dolazila do Marića, pa je u 22. minuti srpski šampion došao na minus od devet koševa (46:37). Samopouzdanje je već bilo „ubrizgano“ u momke Pinija Geršona. Najveće probleme zadavali su, Gaj Pnini, kratko vreme košarkaš FMP-a i Dor Fišer.

Ipak, čekala su se poslednjih pet minuta utakmice. Parni valjak se zahuktao. Kecman se nije predavao, Marić bi bio na prepoznatljivom nivou, osim slobodnih bacanja dok je Mekejleb brzo vukao kontre… a zaostatak se smanjivao. Sve do 58:51 u 28. minutu. Nokija se više nije čula, samo sirena koja je oglasila tajm-aut Geršona.

Povezana vest:  Obeležno 70 godina postojanja KSS i 95 godina košarke u Srbiji

A 13 sekundi pre odlaska na treći mali odmor čula se samo klupa Partizana koja je proslavljala petu trojku neverovatnog Kecmana za (64:58). Još glasniji su postajali posle trojke Rašića u 31. odnosno Robertsa u 32. minutu kada je Partizan došao na samo minus dva (66:64).

Koš crno-belih je postao misaona imenica za Geršonov tim, dok je neprimetni Roberts sve više nervirao navijače Makabija. Posle njegove trojke Partizan je izjednačio, a posle šeste Kecmanove na semaforu je pisalo 67:70! Nažalost, Perkins je momentalno uzvratio istom merom. Krenulo se od nule.

Makabi – Partizan 77:85 (27:12, 19:20, 20:26, 11:27)

Makabi: Viznevski 10, Pnini 9, Anderson 12, Eidson 8, Fišer 10, Limonad, Šarp 2, Perkins 13, Grin, Lazmi 4, Blutental 9.

Partizan: Roberts 8, Mekejleb 12, Kecman 29, Veseli 8, Sinovec, Milošević 2, Rašić 6, Mitrović 1, Božić 3, Marić 10, Đekić 3, Vraneš 3