stefan milenkovic

Novogodišnji koncert Stefana Milenkovića

 

Violinista Stefan Milenković I kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa nastupiće u subotu 29. decembra u Kolarčevoj zadužbini, a na programu su kompozicije Čajkovskog, Geršvina, Sen-Sansa u novim aranžmanima. Milenković je na konferenciji za novinare rekao da će program tradicionalnog novogodišnjeg koncerta biti zabavan i da predstavlja mešavinu klasika i novih klasičnih autora koji se ne mogu često čuti u takvom izdanju.

-Danas smo imali prvu probu i nestrpljivo očekujemo početak koncerta – rekao je Milenković i dodao da sa orkestrom Gudači Sv. Đorđa sarađuje skoro 18 godina i da su do sada nastupali više od 50 puta.

Povezana vest:  Čarobna noć Nine Badrić u Dubrovniku

On je najavio da za sledeću godinu sa tim orkestrom priprema „nešto specijalno“, ali nije želeo da govori o kakvom je poduhvatu reč. Milenković je rekao da je tokom dve decenije rada u orkestru Gudači Sv. Đorđa bilo dosta promena, ali da je u tom ansamblu uvek prisutna mladalačka energija i da se svaki novi član lako uklopi u duh tog sastava.

-To nije orkestar već stanje uma – rekao je Milenković i dodao da su promene u umetničkim ansamblima normalne i neophodne.

Povezana vest:  Techno spektakl DONT WALK DANCE i AMOSS u Depo Magacinu

Osnivač orkestra Petar Ivanović rekao je da 20 godina rada ansambla nije malo, naročito u postojećim uslovima, jer je za to vreme bilo mnogo događaja, nagrada i priznanja publike.

-Saradnju sa Stefanom započeli smo 1996. godine zajedničkim nastupom u Londonu. Zadovoljstvo je raditi sa njim, jer uvek nešto može da se nauči od njega – rekao je Ivanović i dodao da „Stefan nosi redak personalitet koji ga razlikuje od drugih umetnika“.

Povezana vest:  "Zabranjeno pušenje" 29. novembra u Domu omladine Berograd

U prvom delu koncerta biće izvedeno remek delo Čajkovskog „Suvenir iz Firence“, u originalu napisano za gudački sekstet, a na program je i premijera tri Geršvinova preludijuma u novim aranžmanima za violinu solo i kamerni orekstar koje je priredio kompozitor Vladimir Korać. Biće izvedeni i čuveni komadi za violinu i orkestar „Melanholična serenada“ Čajkovskog i „Introdukcija“, kao i „Rondo kapričozo“ Kamija Sen-Sansa.

Novogodišnji koncert Gudača Sv. Đorđa sa Stefanom Milenkovićem svojevrsni je finale koncertne sezone orkestra koja je bila posvećena proslavi 20 godina rada ansambla.