lil wayne-c4-promo„Epic Records“ povlači sporne stihove Lila Vejna

Diskografska kuća „Epic Records“ izvinila se porodici Emeta Tila, čije je ubistvo 1955. godine podstaklo u Americi pokret za ljudska prava, zbog stihova repera Lila Vejna i obećala da će ih ukloniti iz zvanične verzije numere.
Predstavnik kompanije L.A. Rajd izrazio je žaljenje što je remiks pesme „Karate Ćop“ repera Fjučra, u kome Vejn poredi premlaćivanje Afro-amerikanca Tila sa seksom, dospeo na Internet.
Na „Fejsbuk“ stranici Memorijalne fondacije, koja nosi ime Tilove majke Moblej, navedeno je da se Rajd izvinio i rekao da je pesma povučena.
Pesma, kako prenosi Rojters, pojavila se tokom vikenda, a u saopštenju Fondacije stoji i da je Rajd naveo da je sporna pesma „procurila“ pre nego što je on stigao da čuje stihove.
Predstavnici Fondacije navode da je Rajd čovek od integriteta i da ne bi dozvolio takvu gnusnu zloupotrebu imena Emeta Tila i beščašćenje uspomene na njega.
U saopštenju Fondacije, koju je osnovala Tilova rođaka Ejrika Gordon-Tejlor, navedeno je da još uvek nisu dobili nikakvu reakciju od Lila Vejna.
Til, poreklom iz Čikaga, pretučen je i ubijen 1955. kada je imao samo 14 godina, jer je navodno zviždao za belkinjom u selu Mani (Misisipi) gde je došao kako bi posetio porodicu.
Porota sastavljena od belaca oslobodila je krivice dvojicu muškaraca osumnjičenih za ubistvo što je izazvalo bes nacije. Suđenje je podstaklo pokret za borbu za ljudska prava i skrenulo pažnju na rasnu nepravdu i nasilje na jugu Amerike.
„Epic Records“, koji je u vlasništvu „Sony Music Entertainment“, nazvao je pesmu „neautorizovanim remiksom“ i obećao da će izbrisati pomenute reference iz zvanične verzije.

Povezana vest:  X FACTOR 2013, Željkov gost mentor Toni Cetinski