Andrea Boceli - ljubav u Portofiinu 1

Bočeli digao na noge 10.000 posetilaca i 200 muzičara

Jedan od najpopularnijih tenora na svetu Andrea Bočeli dvosatnim nastupom u Kombank Areni digao je na noge 10.000 posetilaca i više od 200 muzičara koji su dugotrajnim skandiranjem zahvaljivali za nezaboravan muzički događaj.
Malo kada se na jednom mestu kao sinoć spojilo toliko pozitivne energije, dobrote, posvećenosti, sklada i mira, lakoće koju poseduju samo vrhunski umetnici, jer kada peva Bočeli, izgleda da svih 10.000 posetilaca to isto mogu.
Na najvećoj bini ikada postavljenoj u Kombank Areni sa velikim centralnim i dva mala video bima na kojima su i gledaoci sa najudaljenijih galerija mogli da vide svaki izraz lica velikog tenora, na jednom mestu našli su se 145 pevača akademskog hora „Obilić“, 69 muzičara simfonijskog orkestra „Camerata Serbica“ i razigrani dirigent Marsel Rota.
Scenografija koncerta isplanirana je do najmanjeg detalja, raspored nastupa, svetlosni efekti, video snimci operskih izvođenja projektovani su na video bimu dok Bočeli i njegovi gosti pevaju određene arije.
Sve to je unelo mnogo živosti, dinamika koncerta je rasla kao i snaga glasa slavnog tenora, nizao je najpopularnije arije iz opera Đuzepa Verdija „Trubadur“, „Rigoleto“, „Travijata“, Đakoma Pučinija „Boemi“, „Romeo i Julija“ Šarla Gunoa. Pevao je sa horom i nađačao snagom glasa i izraza 145 pevača, u duetu sa sopranom Paolom Sangvineti, svojom stalnom saradnicom.
Uoči velike kulturne manifestacije Evropski dani opere koji se obeležavaju u operskim kućama širom Evrope predstojećeg vikenda, slavni italijanski tenor Bočeli, koji već dve decenije pleni publiku širom sveta, darivao je Beograđane najlepšim operskim arijama.
Drugi deo koncerta započele su našoj publici omiljene pevačice, ženski vokalni kvartet DIV4S koji je već gostovao u Beogradu i stekao svoje brojne poklonike. Nakon izvođenja kompozicije „Romeo i Julija“ Nina Rote temperatura u Kombank Areni se užarila.
Usledio je drugi blok sa napolitanskim pesmana i popularnim romansama, muzika koju Bočeli peva iz dubine duše. Gosti ovog dela koncerta gitarski duo CARisMA izveli su sa Bočelijem popularnu kompoziciju Huana Rodrigeza „En Aranjuez con tu amor“ a potom su sami odsvirali dve virtuozne kompozicije za gitarski duo Ajnaudija i Fernandeza.
Muzički spektakl prepun iznenađenja, Bočeli koji svira klavir i peva, dirigent Rota koji se maestralno vrti ukrug kao baletski prvak i diriguje horom i orkestrom, sve do kraja koncerta i najlepše tenorske arije „Nešun dorma“ kojom je Bočeli podigao publiku i orkestar na noge.
Već dve decenije u samom vrhu, Bočeli nastupa na najpoznatijim operskim scenama i u dvoranama širom sveta, objavio je više od 30 albuma koji su rasprodati u 75 miliona primeraka a albumom „Romanza“ srušio je sve rekorde prodaje.
Slavni italijanski tenor gostovao je u Beogradu 2005.godine kada je sa publikom u Areni napravio izuzetno prisan kontakt, slepi pevač iz Toskane slio je sva čula u glas kojim lebdi iznad publike, oseća ozarena lica i radost, ponovo je među hiljadama ljudi koji razumeju njegovo darivanje.

Povezana vest:  Premijerno: Lee Konitz i Big Bend zajedno na 19. Pančevačkom Jazz Festivalu