emmelie-de-forestDanska je pobednik Eurosonga 2013.

Finale 58. „Pesme Evrovizije“ održano je večeras u švedskoj Malme areni, gde su između 26 kompozicija žiri i publika izabrali pobednika ovogodišnjeg takmičenja, a to je predstavnica Danske.
U finalnoj konkurenciji bili suu predstavnici Francuske, Litvanije, Moldavije, Finske, Španije, Belgije, Estonije, Belorusije, Malte, Rusije, Nemačke, Jermenije, Holandije, Rumunije, Velike Britanije.
Finalisti su bili izvođači iz Švedske, Mađarske, Danske, Islanda, Azerbejdžana, Grčke, Ukrajine, Italije, Norveške, Gruzije i Irske.
Konačni redosled nastupa odredili su producenti, a potom ga je verifikovao izvršni supervizor takmičenja Jon Ola Sand.
Engleski jezik je i dalje jako popularan, ali primjetan je pad prezastupljenosti istog. Ukupno 18 zemalja u potpunosti će svoje pesme izvesti na engleskom jeziku, dok će se preostalih osam predstaviti na materinjim jezicima. Poređenja radi, prošle godine predstavnici 20 zemalja pevali su na engleskom, a pretprošle čak 22 od 26 u finalu.
Po prvi put u istoriji učestvovanja zemalja sa prostora bivše Jugoslavije na Eurosongu, ni jedna nije nastupila u finalu takmičenja, pa je ilo zanimljivo videti kako se maksimalni bodovi iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije raspoređuju kad nemate komšijske predstavnike u finalu.

Povezana vest:  TAYLOR SWIFT NASTUPA NA „2012 MTV VIDEO MUSIC AWARDS“ I PREMIJERNO ĆE IZVESTI NOVU PESMU SA PREDSTOJEĆEG ALBUMA „RED“

Redosled nastupanja u finalu:
01. Francuska
02. Litvanija
03. Moldavija
04. Finska
05. Španija
06. Belgija
07. Estonija
08. Belorusija
09. Malta
10. Rusija
11. Nemačka
12. Jermenija
13. Holandija
14. Rumunija
15. Ujedinjeno Kraljevstvo
16. Švedska
17. Mađarska
18. Danska
19. Island
20. Azerbajdžan
21. Grčka
22. Ukrajina
23. Italija
24. Norveška
25. Gruzija
26. Irska

Povezana vest:  Sutra počinje žurka u „gigantskom džakuziju"