Muzicari predavanje 5Potpredsednik Warner Brosa gostovao na Mikser festival

Čuveni muzički producent Simor Stajn, bio je gost Mikser festivala, u okviru muzičke konferencije New Deal. Stajn je potpredsednik izdavačkog giganta Warner Brosa, a šezdesetih godina osnovao je izdavačku kući Sire records koja je zaslužna za proboj panka i nju vejva na mejnstim scenu.
Stajn je u neformalnom razgovoru sa publikom festivala podelio svoje bogato iskustvo u muzičkoj industriji i o saradnji sa velikim zvezdama poput Madone, The Ramones, The Smiths, Talking Heads itd.
Govoreći o tome kako se odlučivao da započne saradnju sa pojedinim muzičarima, koji su kasnije ostvarili uspešne karijere, naveo je da mu je glavni kriterijum bilo to što bi mu se neka pesma svidela i zvučala kao budući hit. Kaže da se nikada nije obazirao na tuđe mišljenje i da je tokom cele karijere pratio svoj instinkt i ono u šta je verovao. Kao primer za to navodi da su ga mnoge kolege odvraćale od potpisivanja ugovora sa bendovima kao što su Talking Heads i The Ramones, a ispričao je i kako je odlučio da tada potpuno nepoznatoj pevačici Madoni ponudi ugovor.
„Upoznao sam Madonu u bolnici, dok sam se oporavljao od operacije srca. Ona je tada imala samo jednu pesmu – Everybody, koja mi se dopala. Ali kod nje se nije radilo samo o talentu, pevanju, muzici. Ona je bila odlučna da uspe. Bila je neustrašiva u svojoj nameri i to me je ubedilo da joj ponudim da potpiše za Sire records.“
Kao ljude koji su imali najveći uticaj na njegovu karijeru Stajn izdvaja imena kao što su Džeri Veksler, Sid Nejtan, Džordž Goldner, Pol Ekerman i Tom Nunan. Za njih kaže da su mu prvi pružili priliku i otvorili mnoga vrata. O tome koliko je njegov angažman bio značajan za promociju pank i nju vejv muzike, govori i činjenica da mnogi bendovi koji imaju ugovor sa izdavačkom kućom Warner Music Group, kao što su The Hives, My Chemical Romance, Tegan and Sara, žele pečat Sire recordsa na svojim izdanjima.
„To mi jako laska. Ja sam samo čovek, kako bih drugačije reagovao? Volim to! Bio sam na nastupu The Hives mnogo ranije pre nego što su potpisali ugovor sa Warner-om, i sam bih im ponudio ugovor, taj bend je odličan!“, priznaje uz osmeh.
Iako je već u osmoj deceniji života, i dalje zrači energijom i entuzijazmom čoveka koji uživa u otkrivanju novih muzičkih talenata.
„Ni u jednom trenutku nisam izgubio interesovanje za ono što radim. Volim svoj posao, radujem se svakom novom danu i to je ono što je najvažnije“, zaključuje Stajn.

Povezana vest:  Osam dama i Dušan Svilar u finalu Beosonga!