streljastvo arhivaStreljaštvo napredovalo u „C“ grupu sportva u analizi MOK

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) prebacio je streljački sport iz „D“ u „C“ gropu sportova na zajedničkoj sednici Izvršnog komiteta MOK, Asocijacije međunarodnih federacija olimpijskih sportova i Sport Akorda u Petrogradu u Rusiji.
Grupe su napravljene na osnovu analize zvanične agencije MOK Centra za sportske studije (CIES) u Lozani i u obzir su uzeti bodovi iz pet kriterijuma: TV prenosi (maksimum 40 poena), prisustvo na intertentu (20), popularnost u javnosti (15), prodaja ulaznica u zemlji organizatoru OI (10), broj objavljenih priloga u medijima (10) i univerzalnost – broj nacionalnih federacija u međunarodnoj federaciji (5).
U „A“ grupi su vodeni sportovi, atletika i gimnastika, u „B“ grupi košarka, biciklizam, fudbal, tenis i odbojka, u „B“ grupi streljaštvo, streličarstvo, badminton, džudo, veslanje, stoni tenis i dizanje tegova, u „D“ grupi kajak – kanu, konjički sport, mačevanje, rukomet, hokej na travi, jedrenje, tekvondo, triatlon i rvanje i u „C“ grupi su moderni petoboj, golf i ragbi sedam.
– Streljaštavo je u odnosu na raniju analizu naporavilo veliki korak napred – rekao je predsednik Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) meksički sportski zvaničnik Olegario Vaskez Ranja.- Naši napori da kroz TV prenose i internet približimo streljački sport širokoj publici su urodili plodom i streljaštvo je steklo veliki broj novih pristalica.
Generalni sekretar ISSF Volgang Šrajber je izjavio:
– Ovo je veoma lepa vest za nas i primili smo je sa ogromnim zadovoljstvom. Uložili smo velike napore da popravimo položaj streljaštava u medijima i među sponzorima i MOK je ovom odlukom potvrdio da smo uradili odličan posao.

Povezana vest:  Andrei Arsović novo zlato u Ujedinjenim Arapskim Emiratima