Jelena JovovicJazz Masters – Bob Mover Quartet featuring Jelena Jovović

Amstel Jazz Masters, projekat koji ima za cilj dovođenje vrhunskih imena moderne džez muzike u Beograd, sa ponosom predstavlja svoje prvo izdanje u kojem nastupa Bob Mover Quartet sa specijalnom gošćom Jelenom Jovović.
U istom sastavu su ovi istaknuti muzičari upravo imali zapažen nastup u poznatom pariskom džez klubu Sunset-Sunside. Bob Mover kvartet sa vokalnim solistom Jelenom Jovović nastupa 1. februara u klubu Diva Lounge Grand Casina Beograd. Uz Movera sviraju gitarista Joe Cohn, basista Pierre Boussaguet, bubnjar Steve Williams. Beogradski koncert će biti snimljen i plasiran na svetsko tržište.
Dan pre koncerta, 31. januara, u Muzičkoj školi Stanković održaće se Master-class susret sa beogradskim džez muzičarima i studentima muzike na kome će se razgovarati o sledećim temama: istorijski pregled razvoja džeza viđen očima direktnog učesnika ovog fenomena, žene u džez muzici kao posebna istorijska i antropološka oblast, moderni tokovi džez biznisa i kako se snalaziti u njemu.
Bob Muver, legendarni učesnik njujorške džez scene i muzičar kojeg mnogi smatraju za jednog od najvećih džez saksofonista, snimio je novi album pod nazivom „My Heart Tells Me“. Dupli CD predstavlja ne samo Moverovo majstorstvo na alt, tenor i sopran saksofonu, već i njegov impresivan rad kao pevača i kompozitora. Ovo je Moverova treća evropska turneja u poslednjih sedam meseci, nakon nastupa na najvećim džez festivalima uključujući Umbriju, Noth Sea i Istanbul, sa Esperanom Spalding i sastavom The Radio Music Society. Novi CD u izdanju kuće Motema Music predstavlja zanimljivu mešavinu originalnih kompozicija i standarda, koje izvode sve same zvezde: pijanista Kenny Barron, basista Bob Cranshow, bubnjar Steve Williams, trubač Josh Evans. Mover, koji je snimio 10 svojih i bezbroj albuma kao izvođač, prvi put je skrenuo pažnju javnosti kada ga je kao mladog dvadesetjednogodišnjeg muzičara izabrao Čarli Mingus za petomesečni angažman u čuvenom Five Spot klubu u Njujorku. Nakon toga je sledila dugogodišnja saradnja sa velikim trubačem i pevačem Čet Bejkerom, čime je Mover osigurao svoje mesto u džez Panteonu.
Steve Williams je poznat kao stalni član jazz trija eminentne jazz klaviristkinje i pevačice Shirley Horn. Posle njene smrti nastavlja da obogaćuje američku jazz scenu svojom specifičnom osećajnošću i umetničkom ličnošću.
Joe Cohn, sin legendarnog džez saksofoniste Al Cohna, i sam multiinstrumentalista i vrstan kompozitor,
predstavlja srednju generaciju njujorškog džez mejnstrima.
Pierre Boussaguet je nastupao sa mnogim muzičarima i u Evropi i u Americi i snimao je sa vrhunskim svetskim džez umetnicima. Kao basista, glavni uticaj na njega je imao Ray Brown, ali i instrumentalisti kao što su: Paul Chambers, Scott LaFaro or Niels-Henning Ørsted Pedersen.
Jelena Jovović je predstavnica srednje generacije srpskih džez muzičara koji su se školovali u inostranstvu i koji
su ostvarili značajnu karijeru, pre svega van granica naše zemlje. Jelena ima bogato internacionalno iskustvo kao vokalni solista i kao pedagog.

Povezana vest:  Koncert učenika Škole moderne muzike "Oktava" u Domu omladine Beograda