Amy Winehouse new Fred Perry

Izložba u čast Ejmi Vajnhaus u Kamdenu u Londonu

Uspomene na preminulu britansku kantautorku Ejmi Vajnhaus, koja bi ovog septembra napunila 30 godina, prisutne su na svakom koraku u londonskom kvartu Kamden, u kome je živela i umrla, a gde će u četvrtak biti otvorena I izložba njoj u čast. U galeriji Praud biće izložene fotografije pevačice, od kojih su mnoge napravljene u Kamdenu, kao i slike u ulju, crteži posvećeni Vajnhausovoj i grafiti sa kamdenskih zidova, koje su ispisivali njeni obožavaoci od kako je umrla 2011. od trovanja alkoholom. 
-Kamden je bio sve za Ejmi, a Kamden ume to da ceni – rekao je danas umetničin otac, Mič Vajnhaus, prilikom najave izložbe.
Ejmi Vajnhaus je svoje početke upravo imala u pabovima i klubovima Kamdena, tako da vlasnici lokalnih ugostiteljskih objekata trenutno organizuju seriju događaja, kako bi prikupili novac za Fondaciju Ejmi Vajnhaus, koju je osnovala njena porodica. 
Cilj fondacije je da podrži mlade ljude koji žele da se bave muzikom, i da ih istovremeno odvrati sa puta droge i alkohola, sa kog Ejmi nije uspela da iskorači. Očekuje se da uskoro bude otkrivena i bronzana statua pevačice u koncertnoj dvorani Raundhaus, u kojoj je imala poslednji javni nastup.
Iz Kamdena su potekli mnogi poznati bendovi, među kojima su i Mednes i Blur, kao i rok zvezde, poput pevača Koldpleja Krisa Martina i Noela Galagera iz Oejzisa. Predsednik opštine Kamden, DŽonatan Simpson, rekao je da je ta oblast, koja ima desetine koncertnih muzičkih prostora, „rokenrol prestonica Velike Britanije, ako ne i sveta“. 
-Ejmi je sinonim za Kamden. On je zaista ponosan na njeno nasleđe – rekao je Simpson. 
Mada je Kamden obeležio Ejmin život, on je bio i mesto na kome je umrla. Taj deo Londona, pored uzbudljivog noćnog života, ima i reputaciju mesta na kome se može kupiti i konzumirati droga. 
Vajnhaus, koja je nedugo pre smrti prevazišla zavisnost od droge ali nije uspela da se izbori sa alkoholizmom, bila je redovna mušterija nekoliko lokalnih barova. Mnoge fotografije koje će moći da se vide na izložbi u galeriji Praud sada ostavljaju gorak utisak, posebno kolaž nastao od fotografija napravljenih od 2004, kada je Ejmi izgledala zdravo, pa do poslednjih, na kojima izgleda mršavo, iscrpljeno i bolesno.
-Ljudi kažu da je Kamden problematično mesto. Ono je bilo problematično za Ejmi. Ne radi se o Kamdenu. Radi se o okolnostima koje su okruživale Ejmi. Kamden je mesto ljubavi. Ona ga je volela – rekao je Mič Vajnhaus. 

Povezana vest:  Green love: „Zelena kartica“ vodi vas na dva rejva po promo ceni