Lorna Wing DOB misija beograd 04LORNA VING I AB RE OVOG VIKENDA SVIRAJU ISPRED DOMA OMLADINE BEOGRADA

U nastavku besplatnog programa koncerti „na zidiću“ ispred Doma omladine Beograda, publika će u petak, 13.septembra, od 20 časova moći da čuje bend čiji tekstovi nose sa sobom breme univerzalne realnosti koja se može odnositi na bilo koje vreme ili mesto – Lorna Ving. U subotu, 14. septembra od 20č na istom mestu nastupa bend koji kritičari svrstavaju u široki dijapazon pravaca, od džeza do folka – AB RE
Osnivači benda Lorna Ving, Ivanka Simić (vokal i flauta) i Čedomir Stanojević (gitara i vokal) su, kao akustični dvojac, otpočeli sa stvaranjem prvih autorskih pesama Lorne Ving, da bi im se vremenom priključili ostali članovi. Danas bend čine još i Predrag Marić (bubnjevi), Saša Ristić (gitara), Nemanja Marković (violončelo), Nevena Milenković (violončelo) i Hana Parausić (klavijatura). Kombinovanjem pretežno akustičnih, ali i električnih instrumenata sa pomalo melanholičnim ženskim vokalom, pesme Lorne Ving flertuju sa više muzičkih žanrova istovremeno.
Lorna Ving je jedan od retkih bendova u našem regionu čiju muzičku atmosferu slušaoci povezuju sa izvođačima kao što su Nuvel Vag, Tom Vejts i dr. „Sa Nuvel Vag nas porede najviše zbog ležernog zvuka koji s vremena na vreme, ako to pesma zahteva, postane jako mračan. Iako sviraju obrade, svaka od njihovih pesama ima određenu notu autorske ozbiljnosti. Lorna Ving teži tome da se kod slušaoca izazove osećaj uljuljkanosti i udobnosti, ali bez odlaska u ravnodušnost. Zapravo se radi o smeni, ali i istovremenom prisustvu emocija blaženstva i duboke tuge. Mislim da je upravo ta nit zajednička za sva pomenuta imena i možda je baš to ono što i Lornu Ving izdvaja i zbog čega nas publika pamti“, kaže Čedomir.
Lorna Ving je već imala priliku da se predstavi publici Doma omladine na ovogodišnjoj „Misiji Beograd“. „Svirati u Domu omladine je oduvek bila velika čast za svakog muzičara. Projekat ‘Misija Beograd’ je zaista odličan, pre svega zbog činjenice da mladim ljudima pruža mogućnost da uživaju u kulturnim sadržajima i zimi, kada je ponuda ovakvih događaja najsiromašnija. Nama je to bio prvi ‘jači’ koncert ove godine koji nam je, na neki način, trasiralo put ka onome što je sledilo u nastavku 2013. godine. Sada se opet vraćamo na ‘mesto zločina’, u Dom omladine. Na koncertu ispred DOB-a publika će čuti ono što mi doživljavamo kao uličnu svirku na kojoj ćemo pokušati da predstavimo većinu naših pesama u nešto izmenjenim aranžmanima. Prilikom sviranja, muzičari ne proizvode uvek istu emociju, a tome prilično doprinosi i samo mesto nastupa. Svirka ‘na zidiću’ će biti potpuno novo iskustvo za nas, a svakako i za slušaoce tog koncerta. Mislim da publika koja dođe neće ostati ravnodušna, a nadam se da će i prolaznici biti zaintrigirani“, najavljuje Čeda Stanojević.
Bend AB RE je osnovan 2000. godine i od tada je imao minimalne promene u sastavu. Članovi benda kažu: „Ab Re je jedinjenje sastavljeno od sijaset samostalnih mikroorganizama, koji u cilju preživljavanja, povremeno zaboravljaju na blagodeti simbioze.
Broj tih organizama je varijabilan i zavisi od kvaliteta stega kojma su u pojedinim životnim fazama pritisnuti, ali u osnovi, nikada manje od dva, dok gornja granica zavisi od sposobnosti organizatora i spremnosti recipijenata da uzmu učešca u erupciji rada zasnovanog na nedostatku vremena, prikupljenom besu i bezgraničnoj ljubavi.“
Naziv benda u prevodu sa latinskog znači bez razloga, bez uzroka, a jedna od odrednica muzike koju sviraju glasi: ,,Teatarski džez sa primesama balkanskih folk motiva“.
,,Nove nužde rađaju nove sile. U selu nismo dovoljno dobri za folk, a ovde u gradu nismo dorasli za džez. Kako i pokvareni časovnik ume da pokaže tačno vreme, tako i mi u svakoj od navedenih oblasti ponekad zadovoljimo uspostavljene kriterijume“, kažu u bendu.
Tokom karijere su neretko učestvovali i u pozorišnim predstavama kao muzička podrška, ali za ta učešća kažu da su bila ,,samo šlag na torti čija je uloga determinisana“. Za razliku od pozorišnih predstava, uživo nastupi su svaki put drugačiji, pa će tako publika ispred DOB-a moći da čuje jedinstven nastup.
,,Ne nastupamo često. To nam ostavlja mogućnost da svaki put drugačije prezentujemo dostignuća rada, koristeći često akumulirana iskustva stečena u radu sa decom, drugim muzičarima, pozorištu, cirkusu.“, zaključuje bend AB RE.

Povezana vest:  BENDOVI NIČIM IZAZVAN I STEREO BANANA IMAJU NOVE SPOTOVE, PREMIJERE NA MTV KANALU

abre mikser jun2013

KONCERTI NA ZIDIĆU

Zbog velikog interesovanja javnosti, bendova i medija, Dom omladine Beograda će koncerte „na zidiću“ na Platou Milana Mladenovića, organizovati i tokom septembra, svakog petka i subote od 20 časova.
Do sada održani koncerti izazvali su izuzetno interesovanje publike, ali i bendova koji su nas kontaktirali sa željom da se uključe u program, te medija koji su sa velikom pažnjom ispratili sve koncerte „na zidiću“. Dom omladine Beograda, pokrenuo je mini letnju scenu na Platou Milana Mladenovića polovinom juna meseca, a koncerti su održavani svakog petka. Sa željom da ovu programsku liniju proširimo i izađemo u susret interesovanju javnosti, od avgusta „na zidiću“ koncerte organizujemo i subotom, a tako će biti sve do kraja leta – 21. septembra.
U slučaju kiše, koncerti će biti održan u holu Doma omladine.

Povezana vest:  Suzan Bojl u mjuziklu o svom životu