yolatengo plakat-B2 ver3YO LA TENGO u Zagrebu 8. novembra

Jedan od najcenjenijih američkih bendova Yo La Tengo nastupiće 8. novembra u zagrebačkoj Tvornici kulture!
U gotovo 30 godina dugoj karijeri Ira Kaplan, Georgia Hubley i James McNew uživaju svetski uspeh isključivo sopstvenim zaslugama, ali i u sopstvenim uslovimaa – svirajući u najboljim svetskim koncertnim dvoranama, muzejima, dominirajući na listama muzičkih kritičara, radeći muzičku temu za seriju ,,The Simpsons“, glumeći Velvet Underground u filmu „I Shot Andy Warhol“, deleći pozornice s najznačajnijim muzičarima našeg doba… Oni nisu samo jedan od najcenjenijih američkih bendova nego pravo muzičko blago uz koje su odrasle mnoge generacije.
U bogatoj karijeri grupa YO LA TENGO objavila je 13 studijskih albuma i brojne EP-eve te su radili manje projekte i muziku za film. I gotovo sve što su objavili, dočekale su najbolje kritike.
U Zagreb dolaze prvi put u sklopu nove europske turneje na kojoj promovišu album „Fade“ , a singlovi „BeforeWeRun“, „I’ll BeAround“ i „Ohm“ već su osvojili obožavaoce iz celog sveta.
Njihovi uvek uzbudljivi i nikad isti nastupi jedinstvena su prilika za fanove iz Hrvatske, Srbije i celog regiona da uživo prisustvuju muzičkoj magiji koju ovaj kultni trio stvara već tri decenije.
A činjenica da jedan bend, koji postoji toliko dugo, još uvek može da napravi nešto tako bezbrižno divno, već je dovoljan razlog za jesenje slavlje!
Oni su pop-bend. Ali ne prave samo pop-pesme. Stvaraju ono što se može opisati samo kao
„Yo La Tengo pesme“.
Jedan od poslednjih istinski vizionarskih rock-bendova, kako ih je nazvao USA Today, osnovali su 1984. Ira Kaplan i Georgia Hubley u Hobokenu, u saveznoj državi New Jersey, a od 1992. nastupaju kao trio nakon što im se pridružio James McNew na bas-gitari. Uprkos ograničenom mainstream uspehu, o bendu Yo La Tengo se u muzičkim kritikama govori isključivo u superlativu, kao nadmoćnom predstavniku indie-rocka s jakom bazom fanova.
U gotovo 30-godišnjoj karijeri objavili su 13 albuma, a publici i kritici među najdražima su Painful (1993), I Can Hear The Heart Beating As One (1997), And Then Nothing Turned Itself Inside-Out (2000), Summer Sun (2003), I Am Not Afraid Of You And I Will Beat Your Ass (2006), Popular Songs (2009) te novi visokohvaljeni album Fade, koji je izašao u januaru ove godine. Njihovi albumi su podsticali mnoge kritičare na pisanje recenzija, tragalo se za suštinom i značenjima, ali ako je Yo La Tengo u nečemu dosledan, onda je to neumorno širenje horizonata svakim novim albumom. Kaplan, Hubley i McNew, koliko god spontani u izgradnji svog zvučnog sveta, zapravo čine kompleksan motor i ništa ne prepuštaju slučaju. Uspevaju u gotovo nemogućem: držeći se čvrsto svog muzičkog karaktera, neumorno istražuju istoriju muzike i stvaraju različite tonove tako da uvek zvuče moderno, ukorak s vremenom. Od šaputavih balada do punkerskog entuzijazma, od zapetljanih aranžmana do šarmantnih slučajnosti, YoLaTengo – kako i ime kaže – imaju sve.
Od 1984. ovaj trio (a nekada davno i duo i kvartet) kombinuje britke tekstove i muzičko eksperimentisanje na samo njima svojstven način.
Podsećaju nas na sve velike bendove koji su postojali, a opet su oduvek i do kraja ostali svoji.

Povezana vest:  JOŠ ŠEST DANA DO KRAJA GLASANJA ZA MTV BEST ADRIA ACT

Zanimljive činjenice o Yo La Tengo:
Ira Kaplan i GeorgiaHubley su bračni par. Nakon razlaza benda SonicYouth i bračnog para Moore-Gordon, Kaplan-Hubley su ostali najdugovečniji „indiepower“ par!
Ako niste znali zbog čega se bend zove Yo La Tengo, objašnjenje se nalazi na ovom linku i vezano je za – sport i jednu divnu anegdotu… Iako, još uvijek vole da kažu kako u prevodu na španski Yo La Tengo znači „još majoneza, molimo vas“ 

Povezana vest:  Harry Styles je prava romantična duša

Ulaznice za zagrebački koncert u prodaji su na svim prodajnim mestima Eventima i putem www.eventim.hr po ceni od 200 kuna!