Vijay Iyer Trio - Photo Credits Lynne HartyVidžej Ajer u susret 29. Beogradskom džez festivalu: dobra muzika, improvizacija i gruv

Vidžej Ajer nastupiće u Domu omladine Beograda 28. oktobra u 21 čas, kao jedna od zvezda 29. Beogradskog džez festivala, sa svojim triom u kojem sviraju basista Stefan Kramp i bubnjar Markus Gilmor. Prema oceni kritičara Vidžej Ajer je jedan od vodećih muzičara na džez sceni današnjice. Dobitnik najvećih muzičkih priznanja, od nedavno i profesor umetnosti na Harvardu, iako prisutan na muzičkoj sceni skoro dve decenije, pravo poštovanje muzičkih eksperata ovaj njujorški pijanista dobio je radeći sa svojim triom od 2009. godine.
-Uvek guramo bend preko granica – imamo veliki broj kompozicija koje još nisu snimljene, i težimo da otkrijemo nešto novo svaki put kada nastupamo. Naša naredna zajednička kompozicija može biti snimljena za godinu ili dve, ali u međuvremenu nastavljamo da istražujemo i napredujemo što je moguće više – objašnjava Ajer.
Poslednji album Holding It Down: The Veterans’ Dreams Project inspirisan je snovima američkih veterana iz ratova u Iraku i Avganistanu. Na pitanje da li muzičari imaju dužnost da budu uključeni u društvena zbivanja i daju svoje mišljenje o tome, Vidžej Ajer smatra da je taj izbor isključivo individualan: -Ne mogu da govorim u ime svih muzičara. Ja jednostavno pravim izbore koji imaju značenje za mene, i nadam se da će uticati na neke stvari.
U svojoj muzici Ajer kombinuje džez tradiciju i avangardu, sa klasikom i popularnom muzikom, a smatra da su u pitanju samo različiti pristupi ljudskog izražavanja. Privatno voli da sluša Flying Lotus, King, Tony Allen i Gorguts, a tek je na koledžu shvatio koliko je važna klasična muzika: „Imao sam sreću jer mi je data prilika da studiram i učim veliki broj predmeta. Mnogi muzičari nemaju ovu šansu, ali ih to nije sprečilo da postanu veliki. Učio sam o harmoniji, teoriji i tehnikama komponovanja, sve od Baha do Štokhauzena. To mi je pomoglo da se razvijem kao kompozitor.“
O nastupu na ovogodišnjem Beogradskom džez festivalu ne želi mnogo da govori, ali obećava ‘dobru muziku, dosta improvizacije, gruv, ekspresiju i uživanje u trenutku’. Iako je dobitnik svih najznačajnijih priznanja američke kritike, po Daun Bitu i Džez Tajmsu, među kojima se izdvajaju ona za džez muzičara godine u apsolutnoj kategoriji i autora najboljih albuma, nagrade mu nikada nisu bile od na prvom mestu.
-Ja sam samo srećan što imam priliku da radim ono što volim. Nikada nisam želeo nikakve nagrade. Naravno da su mi prijala priznanja, ali nikada nisu bila razlog mog bavljenja muzikom – ističe Vidžej Ajer.
Ulaznice za koncert Vidžej Ajer trija, koji će zatvoriti ovogodišnji 29. Beogradski džez festival, ali i za ostale izvođače možete kupiti na svim biletarnicama Eventima. Iste večeri, 28. oktobra, u Domu omladine Beograda od 19:30 časova nastupiće i Julio Resende sa Marijom Žoao, a cene ulaznice za dupli program iznosi samo 1.200 dinara!

Povezana vest:  Prva turneja Lil Vejna od izlaska iz zatvora