Tania Maria 3Tania Maria na Nišvilu 2014

Poznata brazilska pijanistkinja, vođa benda, kompozitorka i pevačica Tania Maria, prva je u nizu učesnika koje je Nišville jazz festival bukirao za sledeću godinu. Ona će nastupiti sa svojim sastavom prve večeri Nišville jazz festivala 2014, koji će se od 14. do 17. avgusta održati u niškoj Tvrđavi – potvrđeno je u direkciji festivala.
Tokom karijere koja traje već više od četiri decenije, tridesetak albuma i nastupa na koncertnim podijumima i festivalima širom sveta, Tania Maria Korea Reis, kao svestrani bez ikakve dileme nosi titulu prve dame brazilskog džeza. Njen jazz izraz čvrsto je oslonjen na muzičku tradiciju Brazila, sambu i bosas novu – koje poslednjih decenija predstavljaju nepresušni izvor inspiracije jazz muzičara sa svih geografskih širina. Kombinujući ove uticaje sa džez rokom, popularnom angloameričkom muzikom, afro kuban stilom , latin džezom – stvorila je svoj prepoznatljivi stil, a kao autor se i svrstala u red najznačajnijih brazilskih kompozitora kao što su Antonio Carlos Jobim, Louis Bonfa, Baden Powel… Inventivna za klavijaturama, Maria je i vanserijska pevačica čije se interpretacije kreću od „klasičnog“ brazilskog bossa nova stila do žestokog soula, zbog čega je i dobila nadimak „brazilska Aretha Franklin“!
Ova svestrana umetnica počela je da svira klavir sa 7 godina, a već kao trinaestogodišnjakinja je predvodeći sastav koji je „preuzela“ od svog oca, osvojila prvo mesato na lokalnom takmičenju u rodnom gradu San Luis, Maranhao. Prvi album snimila je u Brazilu 1969. godine (kada je imala samo 20 godina), a uporedo sa nastupima je završila pravni fakultet. Krajem sedamdesetih se preselila u Francusku i skreće pažnju svetske muzičke javnosti. Na jednom koncertu u Australiji čuo ju je poznati američki gitarista (i jedan od pionira bossa nova stila u džezu) Chalrlie Byrd, koji je preporučio Carlu Jeffersonu osnivaču etikete „Concord Records“ za koju Tania 1985. godine objavljuje album „Come with me“, koji ulazi mežu deset najboljih jazz albuma Bilbordove liste, a ona dobija nominaciju za Grammy u kategoriji najboljih ženskih vokala. Srađivala je sa mnogim poznatim muzičarima (Steve Gadd, Anthony Jackson, Sammy Figueroa, Eddie Gomez…), natupala na prestižnim jazz festivalima (Monterey, Saratoga, Tokio, Nica, JVC, North Sea, Montreux, New Orleans Hertage Festival, Puerto Rico, Malta, Middelheim…) i legendarnim jazz klubovima (Blue Note, Ronny Scot…). Francusko ministarstvo kulture nominovalo ju je za orden viteza umetnosti i književnosti.
Inače, za jubilarno dvadeseto izdanje Nišville jazz festivala, u toku su pregovori i za dovodjenje četiri big benda i jednog atraktivnog orkestra sastavljenog od sto i jednog muzičara, tako da će po broju učesnika, Nišville 2014, sa oko 600 izvođača, nadmašiti sva prethodna izdanja.

Povezana vest:  GRAMMY 2012, Foo Fighters vode po broju nagrada