29-BJF-logo

Na Beogradskom džez festivalu 16.000 posetilaca

Beogradski džez festival ove godine pratilo je 16.000 posetilaca, od 16 koncerata 12 je bilo rasprodato, te organizator – Dom omladine Beograda sa ponosom ističe da je 29. izdanje festivala bilo najuspešnije od njegovog ponovnog pokretanja 2005. godine.
„U umetničkom kontekstu festival je podsetio na svoje najslavnije dane, kad su na njemu gostovali najznačajniji svetski muzičari, na kreativnom vrhuncu. Umetnički kvalitet Beogradskog džez festivala prepoznat je ne samo od međunarodne muzičke i kritičarske zajednice, već i od naše publike – od 16 koncerata čak 12 je rasporodato“, navedeno je u saopštenju DOB-a.
Poseta i prodaja ulaznica bile su preko očekivanja, što je, prema rečima organizatora, najbolji pokazatelj da pre svega publika ceni i podržava taj međunarodni festival džez muzike.
Publici se ove godine predstavilo 80 džez umetnika iz 16 zemalja: SAD, Belgija, Italija, Holandija, Nemačka, Švajcarska, Švedska, Poljska, Izrael, Portugal, Danska, Norveška, Island, Velika Britanija, Peru, Srbija, održano je 16 koncerata i 15 pratećih programa – tribine, radionice, izložbe, koncerti, sešn svirke.
Nastupi Kasandre Vilson i grupe „Herijet Tabmen“, Vidžeja Ajera, Lija Konica, Larsa Danijelsona, Lešeka Moždžera, grupe „Ronin“ i drugih izvođača, ostaće upamćeni kao predstave najvišeg umetničkog dometa, istakli su u DOB-u.
Organizatori su posebno istakli povratak mlade publike. „Ne samo da je festival višegodišnjim trudom stvorio svoju novu publiku, koja poznaje tradiciju, ali prati džez 21. veka, već je stalno i podmlađuje. Ovoga puta smo u pretprodaji ponudili privilegovanu cenu od 100 dinara za đake i studente i održali nekoliko radionica sa gostujućim muzičarima, koji su pohvalili veliki talenat naših najmlađih džezera“, navedeno je u saopštenju.

Povezana vest:  CMC FESTIVAL RUŠI SVE GRANICE - EMINA JAHOVIĆ POSEBNA GOŠĆA FESTIVALA

Beogradski džez festival, održanom od 24. do 28. oktobra pod sloganmom „Sva lica džeza“, podržali su njegov osnivač – Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i stalni partneri Erste banka, SOKOJ i Grand Kazino.

Učešće čak 13 inostranih ambasada, kulturnih centara i fondacija govori o značaju koji međunarodna zajednica pridaje ovoj manifestaciji.

Beogradski džez festival je dobio recenzije u oba najvažnija svetska džez časopisa „Džeztajms“ (2009, 2011, 2013) i „Daunbit“ (2012), kao i u vodećem džez portalu allaboutjaž.com (2005, 2012), a i ove godine interes domaćih i inostranih nije bio smanjen – 15 inostranih redakcija izveštavalo je sa festivala.

Povezana vest:  Lijam Galager planira film ili knjigu o bendu Oejzis

„Posebno smo ponosni jer smo kao tim, pravilnim raspoređivanjem prepolovljenog budžeta, uz ozbiljan višegodišnji rad na građenju ugleda Beogradskog džez festivala, došli do međunarodno priznatog rezultata, bez žaljenja na zlu sudbinu i manjak državnih para“, naveo je organizator Dom omladine Beograd.