gaga artpopoLady GaGa muzički svet albumom ARTPOP uvela u novo doba

 
‘ARTPOP’, novi album Lady GaGe (27), objavljen 11. novembra, izašao je i u vidu aplikacije za smartphone i tablete.
– Napravljena u TechHAUS-u, tehnološkom delu Haus of Gaga, aplikacija je zaseban muzički i vizuelni sistem koji kombinuje umetnost, modu i tehnologiju s novom interaktivnom svetskom zajednicom ‘aurama’ – napisala je pevačica na facebooku.
Pevačica je svojim ‘malim čudovištima’, kako zove svoje fanove, želela da omogući da na najbolji mogući način ‘urone’ u njen novi album. Osim kao interaktivna aplikacija, album je dostupan i u klasičnom CD i MP3 formatu.
Aplikacija započinje virtuelnim likom po imenu Petga koji želi da zna sve o korisnicima, odnosno, kako se zovu, traži pristup njihovom uređaju i kameri, ‘skenira njihovu auru’, traži da odaberu karakteristike s liste koje ih opisuju te ih pita šta ih zanima poput slikarstva, grafičkog dizajna, filma, mode, crtanja, plesa…Na levoj strani nalazi se link na Apple’s iTunes prodavnicu za kupovinu ARTPOP-a, a mogu se povezati i s Little Monsters internet stranicom i komunicirati s drugim fanovima.
Postoje četiri opcije na meniju, ArtHaus i ARTPOP koje su dostupne, dok se izlazak opcija Trakstar i GagaTV tek očekuje za nekih stotinjak dana.
ArtHaus je umetnički deo aplikacije, mesto gde fanovi pevačice mogu deliti razne slogane i vlastite fotografije. Korisnici sami biraju oblik, animaciju, fotografije, a zatim to mogu podeliti putem twittera, facebooka, Tumblra, googlea+, e-maila i stranice Little Monsters.
ArtHouse je zabavan i jednostavan za korištenje, a fanovi pevačice već su pokazali da su veoma zainteresovani za izražavanje svoje kreativnosti. Ukoliko ih se shvati kao ‘interaktivne pratitelje’, aplikacije se mogu smatrati inovativnim i zanimljivim korakom napred, a nipošto zamenom albuma.
Pevačica je što se aplikacija tiče krenula stopama koleginice Björk, čiji je poslednji album „Biophillia“ iz 2011. godine izašao uz brojne aplikacije za iPhone i iPad.
– ARTPOP će biti multimedijalno iskustvo koje stiže u raznim oblicima. Biće objavljen kao aplikacija za iPad, iPhone, mobilne i računara i biće posve interaktivan, s chatom, filmićima za svaku pesmu, dodatnom muzikom, sadržajem, igricama nadahnutim Lady Gagom, modnim novostima i drugim raznim stvarima koje su još u pripremi. Vi ste me nadahnuli da stvorim nešto što komunicira putem slika – jer vi tako komunicirate sa mnom i međusobno – najavila je pevačica na svojoj fan stranici Little Monsters.
Još u avgustu im je poručila da će aplikacija biti besplatna i da će je moći preuzeti sa svojih uređaja.
– Muziku ćete moći kupiti preko aplikacije, jednom kad ju instalirate. Također, moći ćete kupiti aplikaciju u trgovini i odvojeno ‘skinuti’ aplikaciju. Aplikacija je u biti jedna interaktivna kutijica s draguljima – poručila im je pevačica.

Povezana vest:  Exit Avantura poklanja dodatni dan na Sea Dance festivalu