Samostalni-Referenti---Amerikana-Dom-omladine-Beograd-21-01-2012 Samostalni referenti za 25. januar u DOB-u najavljuju odličan provod i SKAkanje bez prestanka!

Velikim besplatnim koncertom u Domu omladine Beograda, 25. januara od 21 sat, najdugovečniji beogradski ska-pank bend Samostalni referenti proslaviće „punoletstvo“ na muzičkoj sceni. Povodom rođendanskog koncerta razgovarali smo o Referentima sa Markom Nikolićem, gitaristom i pevačem ovog benda.
Besplatne propusnice će moći da se preuzmu na ulazu u salu Amerikana pred početak koncerta, a kao specijalni gosti nastupiće mladi beogradski ska bendovi Nek’ svira ko ‘oće i Skadrilla.
Samostalni referneti okupili su se 1996. godine, a njihov debi koncert je u časopisu „Cool“ opisan ovako: „Samostalni referenti zvuče lošije od bilo čega što se može čuti na današnjoj muzičkoj sceni ali nisu umorni, sumorni i bezenergični“. Danas, kao bend koji iza sebe ima 18 godina rada i nastupa, smatraju da zvuče bolje, ali da nisu izgubili ništa od energije, i dalje su bez kopromisa, sa istim stavom i idejama.
„Kroz bend je za 18 godina prošlo jako mnogo ljudi, mislim oko 35. Postava koja sada radi na okupu je više od 10 godina. Naravno da na samim počecima nismo ni sanjali da će bend trajati toliko dugo, ali osecaj familije koji sada imamo u bendu daje nam energiju da želimo da sviramo dok god budemo mogli da stojimo na nogama, iako se neki u bendu već sad jedva drže :)“, kaže Nikolić.
Na pitanje kako je izgledala domaća scena na početku karijere Samostalnih referenata, a kako izgleda danas, Marko ovako odgovara: „Te davne 1996. godine :), bilo je, pre svega, više pank, hc, hevi, pa i ska muzike. Generalno, bilo je manje elektronike u muzici, a više sviranja. You Tube nije bio dominantan kanal za plasiranje muzike, već regularna izdanja, pa je samim tim bilo teže i doci do slušalaca. Bendovi su živeli kroz live nastupe, koje je čini mi se tada bilo lakše organizovati. Danas, muzika je više elektronska, puna matrica, tehnologija je postala dostupnija, pa skoro svako može da snimi dovoljno kvalitetan audio i video snimak i da ga vrlo lako plasira do slušalaca preko You Tube-a i ostalih, pre svega elektronskih, medija. Mislim da je to super, ali kada smo mi počinjali, sve to nam je bilo nedostupno i morali smo mnogo više truda da ulažemo da dopremo do ušiju slušalaca.“
Energične svirke ovog sastava redovno privlače brojne fanove njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog „skankovanja“. Zvuk Samostalnih referenata predstavlja autentičnu, plesnu mešavinu ska i pank muzike, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima. Bend čine: Marko (Ref) Nikolić – gitara, vokal; Jovan (Joca) Janacković – bas, vokal; Dražen (Žeks) Kosanović – bubanj; Bojan (Meda) Lung – truba; Ivan (Platnerica) Platner – trombon; Miloš (Miše) Petrović – violina; Marko (Zulj) Zulj – harmonika; Marko (Arthur) Jovanović – klavijatura , ton; Branko (Machine) Bjelica – perkusije i Predrag (Fefe) Bojović – vokal.
Svoj zvuk nazivaju Belgrade Turbo Ska, a Marko ga ovako definiše: „Ovaj naziv označava pripadnost našem gradu, energiju koju reflektujemo na bini i ska muziku koju sviramo. Mislim da u te tri reci mozemo snazno da kazemo ko su Referenti.“
Nakon skoro 16 godina „rada u ilegali“, nekoliko stotina koncerata i bez ijednog službenog nosača zvuka, Samostalni referenti su konačno završili snimanje svog prvog studijskog albuma koji je objavljen na sajtu MTV Adria i dostupan je za besplatan download. Album su nazvali „The GreaTESTIS Hits“, a sniman je skoro 4 godine, u beogradskom studiju „Underground“. Na njemu se nalazi 19 pesama, dakle nešto kao presek decenije I po sviranja.
Činjenicu da su, uprkos kontinuiranoj karijeri, do sada objavili samo jedan album, Marko objašnjava ovako: „Posle više pokušaja, Referenti su smogli snage da posle 16 godina snime album prvenac… Mnogo truda smo uložili, imali smo dosta pehova tokom snimanja, ali na kraju, uspeli smo… Niko od nas nije 100% posvećen bendu, već radimo i druge stvari, pa je samim tim bilo i teže da se organizujemo, ali baš zato smo i jako ponosni na to izdanje, to je veliki uspeh za nas.“ Dodaje i da novi album nije uskoro u najavi: „Ništa ne planiramo, pravimo nove pesme, kada se nakupi dovoljno, možda se i desi novi album, a do tada ćemo se potruditi da ovaj maksimalno eksploatišemo.“
Koncert u Domu omladine Beograda je zamišljen i kao „Beogradski ska festival“, kojim Referenti žele da pruže podršku mladim bendovima i ska sceni.
„Cela ideja je da ovako veliki povod za nas iskoristimo i da malo više promovisemo ska muziku i ska scenu generalno. Ovog puta je ideja da publici ponudimo jos neke ska bendove, a da tim mladim beogradskim bendovima omogućimo dobru svirku, na dobroj opremi, pogotovo u prostoru kakav je Amerikana i to još puna! Znamo koliko je to nama značilo kada smo počinjali. Sigurno da želimo da naš rođendan slavimo kao Ska festival i da to postane tradicija, nadam se da ćemo uspeti da izguramo tu priču.“, ističe Nikolić.
Kao gosti na koncertu u Domu omladine sa Samostalnim referentima će nastupiti bendovi Nek’ svira ko ‘oće i Skadrilla: „To su mladi predstavnici beogradske ska scene, koji su od skoro počeli da rade. Energični su i kvalitetni, čini mi se mnogo više nego mi u njihovim godinama i to je razlog što su dobili poziv da dele binu sa nama. Svoju muziku će najbolje sami predstaviti publici, na bini Doma omladine 25. januara!“, kaže Marko.
Za slavljenički koncert Referenti najavljuju mnogo dobre muzike, energije i SKAkanja:
„Mi se baš pripremamo za ovaj koncert, pravimo drugačiji koncept nastupa i menjamo aranžmane pesama, tako da to sve bude još energičnije. U tom smislu, publika mora biti spremna na skakanje bez prestanka! Naravno, pored bendova koji su najavljeni, imaćemo i super goste iznenađenja, a vi se samo pojavite, pošto je ulaz džabe :)“, poručuje Marko Nikolić.

Povezana vest:  DUPLA MTV PREMIJERA: MARAQYA – “GOVOR TELA” I ELEMENTAL – “LJULJAJ BROD”