Ekipa EXIT festivala na nagradomNovi koncept najboljeg festivala u Evropi

Zvanično najbolji muzički festival u Evropi u 2013. godini, Egzit (Exit) festival, ove godine će imati drugačiji koncept u odnosu na dosadašnja izdanja, odnosno u produžetku Egzit festivala koji će i dalje biti na Petrovaradinskoj tvrđavi u julu će biti organizovan i „Sea dance“ festival na plaži „Jaz“ u Budvi.
Prema rečima direktora Egzit festivala Dušana Kovačevića, organizator i jednog i drugog festivala je Egzit tim, a radi se o dva odvojena festivala koji se naslanjaju jedan na drugi, Egzit festival od 10. do 13. jula i „Sea dance“ festival od 15. do 17. jula i koji će biti „spojeni u jednu veliku Exit avanturu“.
-Ove godine promovišemo koncept Exit avanture kojom spajamo ta dva festivala. Moram da naglasim da su to odvojeni festivali da se Exit festival održava na Petrovaradinskoj tvrđavi gde se održavao i prethodnih 13 godina i gde će nadam se zauvek i ostati, a „Sea dance“ festival je novi festival kojim posetiocima pružamo priliku da posete oba fstivala i tako učestvuju u jednoj velikoj Exit avanturi – kazao je Kovačević.
Prema njegovim rečima, svi posetioci Egzit festivala koji su kupili ulaznice u promotivnom periodu, bilo ih je oko 11.000, dobili su gratis karte i za „Sea dance“ festival, a upravo su u prodaji dva paketa ulaznica za Egzit festival i za Egzit avanturu koja obuhvata oba festivala.
Kovačević je kazao da je pred organizatorima „kompleksna logistička operacija“ i da Egzit tim trenutno formira dva posebna produkcijska tima, jedan za festival u Novom Sadu drugi za festival na „Jazu“, dok je, kako je kazao, rad na marketingu i bukingu objedinjen. Pored novog koncepta koji se promoviše ova godina će za Egzit tim ostati posebno upamćena i po činjenici da je Egzit festival zvanično proglašen za najbolji muzički festival u Evropi, što je, prema rečima Kovačevića, najveći dosadašnji uspeh Egzit festivala.
-Radi se o najznačajnijoj nagradi koju jedan festival može da dobije, a dodeljuje se kombinacijom glasova publike i žirija. Više od 620.000 ljudi je glasalo i oni su rekli da je Exit najbilji festival – kazao je Kovačević, dodajući da je „ono što posebno imponuje, to što je žiri koji je sastavljen od više od 100 stručnjaka iz muzičke industrije, potvrdio da je Egzit najbolji festival u Evropi“.
Ta nagrada će, prema Kovačevićevim rečima, sigurno u velikoj meri pomoći organizaciji festivala u svakom smislu, jer se radi o prestižnom priznanju, pa se u narednim izdanjima festivala očekuje još više posetilaca iz celog sveta.
Kovačević je naglasio da nagrada i njemu lično mnogo znači, jer je u decembru 2012. godine ponovo preuzeo rukovođenje Egzit festivalom, a, kako je kazao, tada je bilo mnogo priča da će se festival ugasiti ili da će biti napravljena pauza, a umesto svega toga stigla je najveća nagrada koju je Egzit ikada dobio.
-Tada nismo ni sanjali da će sav taj trud koji smo uložili u to vreme proizvesti jedno spektakularno izdanje festivala koje smo imali u julu 2013. godine, a još manje smo se nadali da ćemo se okititi priznanjem najboljeg festivala evrope u konkurenciji festivala Tumorolend iz Belgije, Siget iz Mađarske, Vudstok iz Poljske koji svi redom imaju pet do deset puta veće budžete od Exita i čija cena ulaznica je veća četiri do pet puta – istakao je Kovačević.
On je dodao da je pobeda Egzita u takvoj konkurenciji jednaka tome da neki naš fudbalski ili košarkaški klub osvoje Ligu šampiona ili Ligu Evrope.
Direktor Egzit festivala je kazao da se pomenutom nagradom i Srbija potvrdila kao centar festivalske industrije, a potvrđeno je, kako je naglasio, i ono što se odavno zna da je u Srbiji najbolja zabava.
Kovačević je istakao i pomoć države u organizaciji festivala naglasivši da je „Exit festival najisplativija investicija u Srbiji, koja lokalnoj ekonomiji godišnje doprinosi sa više od 15 miliona evra i koji je do sada ekonomiji Novog Sada i Srbije prihodovao više od 100 miliona evra“.
-Sigurno je da ćemo se potruditi da uz pomoć ove nagrade našem društvu vratimo još više. Po mom povratku na čelo Exita napravili smo razgovore s čelnicima i republičke i pokrajinske i gradske vlasti i oni su nam tada usmeno obećali podršku na osnovu koje smo ušli u organizaciju festivala i obećana podrška je zaista i stigla – rekao je Kovačević.
Povodom dobijanja nagrade za najbolji festival u Evropi Egzit tim večeras od 20 sati organizuje žurku u Velikoj dvorani Spensa na kojoj će, uz brojne bendove iz Srbije, nastupiti i velika zvezda Roni Sajz koji je nekoliko puta učestvovao na Egzit festivalu.

Povezana vest:  Džordž Majkl iz zatvora: "Ne dobijam specijalan tretman"