uros-dojcinovicKoncert gitariste Uroša Dojčinovića u SC
 
Poznati srpski gitarista, kompozitor, muzički publicista i pedagog Uroš Dojčinović obeležiće četiri decenije od svog prvog solističkog koncerta 26.februara u Sava centru.
Na slavljeničkom koncertu u Sava centru Dojčinović će nastupiti sa gudačkim kvartetom „Roćer“ koji čine Radmila Vardalić i Miljana Popović-Materni violine, Dejan Rokvić viola i Goran Mrđenović, violončelo i gitarističkim duom „Rosetta“ u kome su Katarina Erić i Marija Ninković.
Dojčinović će izvesti premijerni program „DESDE el ALMA“ nazvan po istoimenom valceru Argentinke Rosite Melo snimljenom na Dojčinovićevom prvom LP albumu u izdanju PGP-RTB.
Po oceni azijskog lista The Nation (Malezija, 1992) Ambasador srpske kulture, a prema američkim medijima (1990) jugoslovenski gitarista broj jedan, Dojčinović će ovim koncertom obeležiti pune četiri decenije od svog prvog solističkog koncerta.
Svoju vernu publiku Dojčinović će vrhunskim tehničkim umećem i maestralnom interpretacijom povesti u svet virtuoznih i lirskih tonova. Na programu će biti kompozicije posebno kreirane za ovaj koncert, inspirisane folklorom, etno zvucima Mediterana, Balkana, severa Evrope i Latinske Amerike.
Neke od kompozicija su nastala iz pera velikana poput Vivaldija, Paganinija, Bokerinija, Tarege i Rodriga i biće izvedene u specijalnim muzičkim aranžmanima stranih i srpskih kompozitora i samog Dojčinovića.
Dojčinović je za četiri decenije posvećenog koncertnog delovanja premijerno predstavio srpskoj publici veliki deo svetskog gitarističkog repertoara, a posebno je zaslužan i za promociju srpske gitaristike na međunarodnoj muzičkoj sceni.
Prvi beogradski visokoškolovani klasični gitarista, Dojčinović ima dva doktorata, završio je studije komparativnih muzikoloških oblasti iz filologije i muzičke istorije, prvo na Filološkom a potom i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odbranivši dva doktorata.
Kao izvođač, kompozitor, muzikolog, pedagog i muzički publicista, kontinuirano uspešno prisutan na svih šest kontinenata.
Ostvario je više od 3000 nastupa širom sveta, brojne radio i televizijske emisije, održao više stotina stručnih predavanja, majstorskih kurseva, učestvovao u radu različitih žirija u zemlji i svetu.
Za četiri decenije imao je 16 koncertnih turneja u Italiji, 12 u Francuskoj, 11 u Španiji, 25 u Bugarskoj, 10 u Nemačkoj, 13 u Ukrajini, devet u Rusiji, šest u Švajcarskoj, 10 u Rumuniji, četiri u Poljskoj, tri u Velikoj Britaniji, dve u Turskoj, po pet u Mađarskoj, Grčkoj, Belorusiji, Austriji i Skandinavskim zemljama, osam u SAD i Kanadi, tri u Češkoj i Slovačkoj, šest u azijiskim i afričkim zemljama i osam u državama Južne Amerike, Karipskog arhipelaga i Meksiku.
Objavio je više od 600 stručnih radova, autor je prvih nacionalnih istorija gitare u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, kao i na prostoru bivše Jugoslavije i Jugoistočne Evrope u celini, snimio više od 60 diskografskih izdanja za različite izdavače u Evropi, Americi i Aziji.
Posebno se ističe njegovo obimno i kompleksno delo u šest tomova, koje prati istoriju gitare i muziku nastalu za ovaj instrument na prostoru šest bivših jugoslovenskih republika, sabrana i izabrana dela pionira srpske gitare 20. veka Jovana Jovičića koje je Dojčinović priredio za američkog izdavača MEL BAY Publications.
Takođe je značajno tekstualno-notno delo sa audio CD-om sa starom srpskom muzikom iz 19. veka, sa prostora Kosova i Metohije u izdanju britanske izdavačke kuće TECLA (London).
Za višestruko umetničko delovanje nagrađen je sa više od 50 medalja, plaketa, diploma i drugih priznanja u zemlji i svetu, a 1992. godine sa svojom gitarom promovisan i u počasnog američkog  građanina.
Povezana vest:  Lista deset najprodavanijih singlova u SAD