Sarunas MarciulionisMarčuljonis u „Kući slavnih“

Litvanac Šarunas Marčuljonis jedan je od petorice novih stanovnika košarkaške „Kuće slavnih“ u Springfildu saopšteno je sinoć u Nju Orleansu gde se održava tradicionalni Ol Star vikend na kojem će nastupiti najveći asovi NBA lige i oni koji će to tek postati.
Pored Marčuljonisa, koji je NBA karijeru gradio u Golden Stejtu, Sijetlu, Sakramentu i Denveru, novi stanovnici „Kuće slavnih“ postali su još bivši trener Indijane Bob Leonard, nekadašnji igrač Njujork Niksa Net Klifton, Gaj Rodžers koji je igrao za Golden Stejt, Čikago i Milvoki i Dejvid Štern, čovek koji je ulogu komesara NBA lige obavljao punih 30 godina.
Marčuljonis je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. Počeo je da igra u Viljnusu u kojem je proveo osam godina, a onda ga je put odveo „preko bare“ gde je u dresu Denvera završio karijeru.
Za sportistu godine u Litvaniji proglašavan je četiri puta. Za najboljeg u Evropi izabran je 1988, a za najkorisnijeg igrača Evropskog šampionata 1995. godine. Litvanija je tada u nezaboravnom finalu poražena od SR Jugoslavije, a najveći krivac za poraz Litvanaca bio je sadašnji selektor Srbije Saša Đorđević koji je „trojkama“ najdirektnije uticao na ishod završnog meča šampionata.
Najveći uspeh u reprezentativnoj karijeri Marčuljonis je ostvario noseći dres Sovjetskog saveza sa kojim je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu.

Povezana vest:  Srbija u četvrtfinalu EP