Badi-Assad-por-Fritz-Nagib2Brazilska umetnica Badi Asad poziva na 15.Gitar Art

Brazilska umetnica Badi Asad, u svetu poznata po kombinovanju tradicionalne brazilske muzike sa pop notama i neobičnoj gitari koja ima samo okvir bez rezonatora, nastupiće uz Naxos Trio na svečanom otvaranju jubilarnog 15.Gitar Art festivala 11. marta u Domu omladine.
U susret festivalu, Asad je poručila publici da se njen prvi susret sa Beogradom desio prilikom jubilarnog, desetog izdanja Gitar Art festivala 2009. godine kada je uživala u prilici da pozornicu podeli sa Rolandom Dijensom.
„Bio je to festival ideja i biću uvek zahvalna na tome, Beograd je predivan grad i sećam se da sam htela da ostanem i duže, još uvek volim jedan par čizama koje sam tu kupila, a znate kako je to ženama bitno“, kazala je Asad a prenosi Gitar Art festival.
Na svom prethodnom gostovanju bila je impresionirana prezentacijom festivala u svetu i kreativnim vizuelnim rešenjima, sjajnom selekcijom aktuelnih zbivanja na svetskoj gitarskoj sceni.
„Festival je otvoren za razne stilove i neprestano se širi, od radionica za najmlađe gitariste do koncerata koje retko možete da doživite bilo gde drugo“, poručila je Asad u susret 15.GAF do koga je ostalo manje od mesec dana.
Jubilarni Gitar Art održaće se od 11. do 16. marta u Beogradu na više lokacija, pet koncertnih večeri održaće se u Domu omladine Beograda, kulturnoj i obrazovnoj instituciji koja ove godine, nizom programa među kojima je i međunarodni festival gitare, slavi 50 godina rada.
U velikoj sali DOB ljubiteljima gitarskog zvuka predstaviće Asad, Izabel Noronja, Johan Miler, Katona Tvins, Eliot Fisk i brojni drugi.
Posebno mesto u programu ovogodišnjeg fetsivala ima dvostruki džez i flamenko koncert u velikoj sali Sava centra 15. marta kada će na istoj pozornici nastupiti sve popularniji španski flamenko gitarista Alberto Lopez sa svojim kvintetom i francusko-američka džez pevačica Sara Lazarus u pratnji čuvenog „džipsi džez? kvarteta koji predvodi Hono Vinterštajn.
Talentovani gitarista Lopez, kojeg mnogi porede sa velikanima poput Paka de Lusija, Visentea Amiga i drugih velikana španske gitare, poručio je pred svoj nastup na 15.GAF da je to apsolutno zadovoljstvo za njega i grupu i privilegija za njega lično.
„Deliti scenu sa velikim umetnicima od 11. do 16. marta u Beogradu i biti odgovorni kao predstavnici flamenka, nemerljivog kulturnog nasleđa, velika je odgovornost koja nas ispunjava ponosom. Srbija i Španija biće ujedinjene strašću flamenka?, poručio je mladi gitarista iz Kordobe.
Izuzetna fado pevačica Izabel Noronja čiji će nastup 16. marta u velikoj sali DOB svečano zatvoriti ovogodišnji Gitar Art festival, poručila je iz Lisabona da joj je čast da bude deo izvanrednog programa i istorije GAF za koji misli da je najbolji spoj edukacije i dijaloga kroz muziku, festival na koji svake godine dolaze veliki umetnici.
„Na svom koncertu bih volela da dodirnem publiku, da podelim sva ta stanja duše kroz jedinstveni fado osećaj na tradicionalni način, uz klasičnu gitaru Pedra Pinjala, te zvuke specifične portugalske gitare Eurika Maćada?, poručila je Noronja.

Povezana vest:  Novi album Britni Spirs početkom 2011.