Nisville workshop 2013 photo by Milos Stojanovic Shime 2Nišville počinje realizaciju projekta radionica u šest gradova juga Srbije
 
Nišville fondacija u saradnji sa Muzičkom školom Niš i Muzičkom školom Stanislav Binički iz Leskovca,  počinje realizaciju projekta „Džez – multikulturalni izraz“ – muzičke radionice za mlade u šest gradova juga Srbije: Nišu, Leskovcu, Vranju, Vladičinom Hanu, Bosilegradu i Bujanovcu.
Nišville je posebno ponosan što su značaj ovog projekta prepoznale Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i  Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije – koje kroz „Program podrške civilnom društvu 2011 – 2013″ finansijski podržavaju  „Džez – Multikulturalni izraz“. Osnovni cilj projekta je doprinos kulturnoj raznovrsnosti i toleranciji kroz efikasnije građansko učešće u promociji međukulturnog dijaloga i regionalnog pomirenja, ali muzička edukacija, odnosno otvaranje novih umetničkih vidika. Glavni fokus biće na organizovanju zajedničkih koncerata džez muzičke omladine u pomenutim gradovima kako bi se povećao međukulturni dijalog i svest o toleranciji različitosti između kulturnih uticaja različitih etničkih zajednica (srpska albanska, romska i bugarska) koji su doprineli sadašnjem kulturnom identitetu građana juga Srbije. Kada je reč o finansiranju ovog projekta, odobrena sredstva su strogo namenska, odnsosno koriste se samo za njegovu realizaciju i njima neće biti moguće pokrivanje troškova organizacije Nišville festivala 2014, kao ni tradicionalnih besplatnih Nišville radionica.
Realizacija projekta „Džez – multikulturalni izraz“ podrazumeva da izabrani polaznici, sa već odabranim loklanim koordinatorima – iskusnim muzičarima, rade svako u svom gradu i pripremaju sopstveni program, kao i tri zajedničke kompozicije koje će biti na programu sastava iz svih gradova.
U planu aktivnosti je predviđeno da, svaki sastav u svom gradu nastupi za Svetski dan džeza 30. aprila, zatim su predviđena tri dvodnevna susreta svih polaznika u Nišu, Leskovcu i Vranju, tokom kojih će biti uvežbavane zajedničke kompozicije, kao i nastupi svih polaznika u svakom od gradova – s tim da će nastup u Nišu  biti u sklopu Nišville jazz festivala – na posebnoj, Omladinskoj džez bini.
Kako bi se skrenula pažnja na značaj džeza kao tačke spajanja različitih sredina i kultura, u svim gradovima će uskoro biti održani seminari za predstavnike lokalnih vlasti i tribine – javne diskusije za građane, predstavnike obrazovnih i kulturnih ustanova, civilnog društva i medija.
Sve ove aktivnosti biće snimane za potrebe DVD albuma, šest TV emisija sa snimcima koncerata, i dokumentarnog TV filma, a pokrenuće se i web sajt omladinskajazzmreza.nisville.com sa svim informacijama o projektu kojim praktično i počinje priča o Omladinskoj džez mreži Srbije.
Predviđene kvote, kada je reč o broju učesnika iz svakog od gradova su po 10 polaznika iz Niša, Leskovca i Vladičinog Hana i po 5 iz Bujanovca, Vranja i Bosilegrada.
Predstavnici Nišvilla kao vodećeg partnera i muzičkih škola iz Leskovca i Niša već su obišli sve gradove i obavili razgovore sa lokalnim koordinatorima i predstvanicima lokalnih vlasti koji su obećali punu podršku Projektu.
Ideja o Projektu „Džez – Multikulturalni izraz“ se praktično sama nametnula posle višegodišnjeg iskustva sa organizavonajem Nišville workshopa – besplatnih džez radionica koje se po tradiciji održavaju u vreme trajanja Nišville jazz festivala, za koje poslednjih godina vlada veliko interesovanje mladih muzičara ne samo iz Niša i regiona južne Srbije, već i iz cele zemlje pa i inostranstva. Činjenica je da je upravo zahvaljući „Nišville workshopu“ tokom poslednjih godina u čitavom regionu, a posebno u Nišu, pokrenuto više kvalitetnih jazz, funk i blues sastava. Takođe, važno uporište u ideji za ovaj projekat je i činjenica je džez ulazi i u zvaničan školski program u i ovom delu Srbije, pa tako leskovačka Muzička škola „Stanislav Binički“  već nekoliko godina ima džez odsek, a Muzička škola Niš – džez sekciju.
Povezana vest:  S.A.R.S. sa fanovima proslavio nagradu i prvih 10 godina