bajaga zagrebaTrostruki trijumf Bajage u Zagrebu, slede Dubrovnik, London…

Bajaga i Instruktori počeli su slavljeničku turneju povodom tri decenije postojanja sa tri rasprodata klupska koncerta 6, 7. i 8. marta u Tvornici, pred ukupno oko 5.000 Zagrepčana!
Nakon Zagreba, Bajaga i Instruktori posle više od dve decenije vraćaju se u Dubrovnik, gde sviraju 30. aprila u klubu „Revelin“, a idu i do Londona za koncert 31. maja u čuvenom „100“ klubu u Oxford Street-u! Na turneji povodom tri decenije od izlaska albuma „Pozitivna geografija“ i osnivanja benda svira se u Inđiji 26. aprila, 6. juna u Ljubljani, 18. avgusta u Raškoj…
Na koncertima u Tvornici, posvećenim Draženu Vrdoljaku (1951-2008), rok posleniku zaslužnom za organizaciju njhovog prvog koncerta 12. aprila 1984. godine u klubu „Kulušić“, Momčilo Bajagić i njegov bend ponudili su tri različite set liste, a specijalni gosti bili su nekadašnji Instruktor Dejan Cukić i stari saradnik gitarista Davbor Rodik.
Hrvatski mediji sa hvalospevima pišu o koncertima Bajage i Instruktora u Tvornici, pa tako Zlatko Gal (Gall) iz Slobodne Dalmacije kaže da je „s čak tri gitarista u prvom planu, Rodikom kao gostom, golemom energijom koju uvijek unose Žika (Milenković) i Dejan kad se nađu iznova na sceni, s odličnom uigranom ritam-sekcijom i pouzdanim (Sašom) Loknerom, Bajaga zvučao sjajno“.
„Konačno, on nije samo rutiner s lijepom dozom šarma, zbog kojeg se i dalje vrišti u prvim redovima i ‘pohodi’ iza pozornice na ‘fotkanje’ nakon koncerta, već – prije i poslije svega – izvođač koji se, uz nesmanjenu podršku i mlađahne i vremešne publike, osjeća baš ugodno u vlastitoj koži, diskografiji i biografiji“, ističe Gal.
Primetivši da je „Bajaga u ludo dobrom ritmu započeo trodnevni glazbeni tulum“, portal www.tportal.hr izveštava da su prve večeri „u nešto više od dva sata Bajaga i Instruktori glazbeno prošetali svojom bogatom karijerom, opalivši blok novijih pjesama, ali ne zaboravivši ni na klasike poput ‘Gore dole’, ‘Tišina’, ‘Limene trube’, ‘Tamara’, ‘Kad hodaš’, ‘Jahači magle’, koju su otpjevali s Dejanom Cukićem, i za sam kraj – ‘Zažmuri'“.
Novinarka muzičkog portala www.ravnododna.com Željka Novosel primećuje da se „Bajaga gotivno nosi, a bend ga prati pa je upravo veselje vidjeti ih u tako dobroj formi, i u pojavnom i u zvučnom smislu“.
„Bajaga i Instruktori imaju dovoljno materijala u tri večeri održati sasvim različite koncerte, uz najbitniju stvar da kvaliteta nije upitna. Od ‘Pozitivne Geografije’ dug je put do ove razine pozitivne taštine i dosljednosti, uz to teško je biti pravi fan nekome i dozvoliti mu da se pokvari. Bajaga i Instruktori i dalje stare kao jako dobra berba, a baza njihovih fanova u Zagrebu i dalje je srčana i obnavlja se nekim novim dječacima i djevojkama“, ocenjuje Novosel.
U izveštaju sa poslednje večeri naslovljenom „Suvereni hat trick Bajage za 30 godina solo-karijere“, Zoran Tučkar iz muzikog portala www.muzika.hr ističe da su „rakete od nota letjele u svim smjerovima na gušt publike i izvođača“.
„Bajaga je također profitirao od klupskog konteksta, u kojem se ‘sve vidi i čuje i nema prostora na vožnju na autopilotu’. Odjenut u majicu grupe The Ramones, Bajagić je bio spreman na vožnju do kraja, pa čak i po cijenu pucanja glasa, koji ga je vrlo solidno držao, pa čak i na čvršćim rock brojevima kao što je ‘220 u voltima'“, kaže Tučkar.

Povezana vest:  Dvodnevna svirka bendova beogradske nezavisne scene ovog vikenda na Akademiji

PHOTO: Dunja Dopsaj