gaf2014Alberto Lopez i Sara Lazarus večeras u SC na 15.GAF

Na 15.Gitar Art festivalu večeras će se u Sava centru održati dva koncerta, nastupiće mladi španski flamenko gitarista Alberto Lopez i jedna od najzanimljivijih američkih džez umetnica Sara Lazarus sa „Vinterstajn kvartetom“ koji važe za jedan od najboljih gitarskih džez sastava na planeti.
Važna figura španske flamenko scene, gitarista u vrtoglavom usponu Lopez, nastupiće sa svojim kvintetom u sklopu promocije albuma „Siento“ koji je već predstavio publici u Španiji, Francuskoj, Italiji i Maroku.
Mladi španski gitarista pružiće publici GAF, jednog od pet najvećih svetskih festivala posvećenih gitari i najznačajnijih u Evropi, nesvakidašnje flamenko iskustvo sa kvintetom koga čine Jolanda Osuna, ples, Bernardo Miranda, glas, Havijer Rabadan, perkusije i Hoze Valero, bas gitara.
Iako mlad, španski gitarista Lopez (24) je važna figura španske gitarske scene, usavršavao se kod Migela Kortesa, Herarda Nunjeza, Manola Franka i Ninja Pura. Ovaj vanserijski gitarista i autor iz Granade svojim umećem obeležio je Seviljska bijenala, Bele noći Flamenka i čuveni Flamenko festival u marokanskom Fezu.
Lopez je prve časove gitare pohađao sa 11 godina u rodnom gradu Bazi. Diplomirao je na odseku za flamenko gitaru Konzervatorijuma za muziku Rafael Orosko u Kordobi.
Osvojio je brojne nagrade među kojima se izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Manuel Kano u Ohiharesu (2009), Državnom takmičenju mladih izvođača u Haenu (2010), takmičenju Fondacije Kristina Heren (2011), Međunarodnom takmičenju flamenko gitarista Siudad de Lospitaled (2011), takmičenju Mladih flamenkista Andaluzije (2012).
Drugi koncert iste večeri održaće Lazarus kojoj je ovo prvo gostovanje u Beogradu.
Njeno gostovanje na 15.GAF omogućila je Ambasada Francuske, zemlje koju je odabrala za dom i gde nastupa sa zapaženim umetnicima kao što su Frank Amsalten i Džeki Terason, gitaristi Bireli Lagrin i Hono Vinterstajn sa čijim će džipsi džez kvartetom nastupiti večeras.
Za Lazarus je džez oduvek bio deo života, talenat za saksofon, uz koji već 16 godina nastupa na „Montreauxs jaž“ festivalu, zamenila je za pevačku karijeru koju je potvrdila i prvom nagradu na vokalnom takmičenju u čast Tilonijusa Manka.
Lazarus je u ranom uzrastu učila da svira klavir i tenor saksofon, postala je član Američkog omladinskog džez benda i kao tenor saksofonistkinja i pevačica ovog sastava imala je svoju prvu evropsku turneju koja je ukljucivala i nastup na džez festivalu u Montreu 1980.godine. Studirala je englesku književnost na Harvardu i svirala je u univerziteskom orkestru.

Povezana vest:  Ajde Jano hit na Jutjubu