Laibach band1Lajbah 23. maja u Domu omladine Beograda

Slovenački bend Laibach (Lajbah) održaće koncert 23. maja u Domu omladine Beograda u okviru svetske turneje povodom novog albuma „Spectre“, najavila je danas promoterska kuća Long Play.
Oni u Beograd dolaze sa novim audio-vizuelnim programom da predstave album koji označava novo poglavlje u njihovoj istoriji.
„Spectre“ je veliki, važan i u neku ruku opasan korak napred za grupu koja se politički nikad nije jasno opredelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja dela, jer sa novim tekstovima i pesmama Laibać jasno zauzima stranu i svesno napušta udobnost nekadašnje političke slobode i neutralnosti.
Otvarajuća tema sa klasičnim militantnim i simfonijskim štihom Laibacha „The Whistleblowers“ zvuči kao nastavak „Colonel Bogey Marć“ i aludira na heroizam novih, digitalnih Prometeja slobode Bredlija Maninga, Edvarda Snoudona i Džulijena Asanža.
U „No History“ ovaj bend traži beskompromisnu akciju, zahtevaju hrabrost i odvažnost heroja „koji će biti vera nove političke sudbine“, a „We Are Millions And Millions Are One“ je jedna od retkih njihovih ljubavnih pesama i bavi se ljubavlju u današnja teška vremena.
Ovaj album zatvara „elegantna“ pesma pod nazivom „Koran“ koja pokazuje da je moguć bolji i pošteniji život na ovom svetu ili onom posle, i odnosi se na seriju revolucija i pobuna koje se dešavaju u arapskom svetu proteklih godina.
Laibać je muzička i multimedijalna grupa osnovana 1. juna 1980. godine u Trbovlju. Ime benda je preuzeto od istorijskog nemačkog naziva za Ljubljanu. Od začetka Laibać gaji „Gesamtkunstwerk“, odnosno multidisciplinaru praksu u svim poljima od popularne kulture do umetnosti.
Od početka grupa je povezana i okružena kontroverzama, izazivajući snažne reakcije političkih vlasti bivše Jugoslavije i posebno Socijalističke Republike Slovenije.
Njihova militaristička stilizacija, propagandistički manifesti i totalitarne izjave izazvali su brojne debate o njihovom stvarnom umetničkom i političkom stanovištu.
Glavni elementi Laibachovog pristupa su: snažne reference na istoriju avantgardne umetnosti, nazi-kunst i socijalistički realizam u vizualnoj umetnosti, deindividualizacija javnih nastupa kao anonimni kvartet odeven u uniforme, konceptualne proklamacije i zvučno moćni scenski nastupi uglavnom označivani kao industrial (pop) muzika.
Laibać praktikuje kolektivan rad, razvrgava individualno autorstvo i ustanovljuje princip hiper-identifikacije. Ustanovili su 1983. godine pojam „retro-avantgarde“. Kreativno su postavili pitanje umetničkog citiranja, prisvajanja, rekontekstualizacije i autorskih prava.
Iako su krenuli kao umetnički i muzički kolektiv, Laibać je postao međunarodno poznat prevashodno na muzičkoj sceni, posebno po jedinstvenim obradama i interpretacijama hitova Queen, Rolling Stones, Beatles i drugih.
Ulaznice za beogradski koncert će od sutra biti u prodaji po cenama, za parter 1.200, a balkon 1.500 dinara preko mreže Eventim.

Povezana vest:  Sara Jovanović i Nevena Božović zapalile Novi Sad