1613 Londonsko pozorište „Glob“ izgorelo je u požaru tokom prve predstave Šekspirovog (Shakespeare) komada „Henri VIII“.

1798 Rođen je italijanski pisac Đakomo Leopardi (Giacomo), najveći lirski pesnik italijanskog romantizma i jedan od najznačajnijih u evropskoj poeziji 19. veka („Silviji“, Ljubav i smrt“, „Zibaldon“, dnevnik „Misli“).

1855 U Londonu je izašao prvi broj lista „Dejli telegraf“.

1864 Samjuel Krauter (Samuel Crowther) postao je biskup u Nigeriji, prvi crnac biskup Engleske crkve.

1869 Proglašen je Namesnički ustav koji je kneževinu Srbiju uveo u doba ustavnosti. Prvi put u istoriji Srbije skupština je postala zakonodavni organ, mada sa ograničenim pravima.

1873 U Stričićima u Bosanskoj krajini rođen je pisac Petar Kočić, autor satira „Jazavac pred sudom“ i „Sudanija“.

1880 Francuska je anektirala pacifičko ostrvo Otaheite (Tahiti), koje je od 1842. bilo francuski protektorat.

1882 U Beogradu je pušten u rad prvi savremeni vodovod koji je napravljen prema projektu nemačkog inženjera Oskara Smrekara. Iz pet dubokih bunara grad je dobijao oko 65 litara vode u sekundi.

1886 Rođen je francuski državnik Rober Šuman (Robert Schuman), premijer (1947-48). Na njegov predlog („Šumanov plan“) osnovana je 1952. Evropska zajednica za ugalj i čelik iz koje je kasnije nastala Evropska unija.

1900 Rođen je francuski pisac Antoan Mari Rože de Sent Egziperi (Antoine Marie Roger, Saint Exupery), autor bestselera „Mali princ“, jednog od najlepših dečjih romana u svetskoj književnosti. Nestao je u julu 1944. nad Mediteranom kao pilot savezničkog aviona u Drugom svetskom ratu.

1914 Rođen je češki kompozitor Rafael Kubelik, dirigent češke filharmonije. Emigrirao je 1948. i karijeru nastavio u SAD kao dirigent simfonijskog orkestra u Čikagu (1950), potom u Londonu kao direktor Kovent Gardena.
1939 Sletanjem aviona „Diksi kliper“ na aerodrom u Lisabonu obavljen je prvi komercijalni let iz SAD u Evropu.

Povezana vest:  Na današnji dan 14. septembar

1941 U Švajcarskoj je umro poljski državnik, pijanista i kompozitor, Ignac Jan Paderevski (Ignacy, Paderewski), učesnik u akcijama za nezavisnost Poljske tokom Prvog svetskog rata, premijer i šef diplomatije (1919-21).

1949 Južna Afrika je politiku aparthejda proglasila državnom doktrinom.

1974 Izabela Peron (Isabel) je zamenila obolelog muža Huana Perona na mestu predsednika Argentine.

1980 Vigdis Finbogadotir (Finnbogadotir) izabrana je za predsednika Islanda. To je bilo prvi put da je za šefa države u Evropi izabrana žena na neposrednim izborima.

1992 Snage bosanskih Srba napustile su sarajevski aerodrom „Butmir“ nakon dvomesečne opsade i predale ga pod kontrolu mirovnih trupa UN (UNPROFOR). Time je omogućeno dostavljanje humanitarne pomoći stanovništvu Sarajeva.

1995 Više od 500 ljudi poginulo je u Seulu (Južna Koreja) kada se srušila petospratna robna kuća.

1995 Umrla je američka filmska glumica Lana Tarner (Turner), holivudska zvezda pedesetih godina 20. veka („Monsunske kiše“, „Ljubav je snašla Endija Hardija“, „Imitacija života“).

1998 Bivši gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović, osumnjičen za ratne zločine u Hrvatskoj 1992. izvršio je samoubistvo u zatvoru u Ševeningenu, blizu Haga.

1999 Mitingom u Čačku, na kojem se okupilo oko 10.000 ljudi, opozicioni blok Savez za promene počeo je proteste protiv režima predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Protesti su se u narednim mesecima svakodnevno održavali u velikom broju mesta u Srbiji, uključujući i Beograd.

Povezana vest:  Na današnji dan - 14. maj

1999 Turska je osudila na smrt vođu kurdskih pobunjenika Abdulaha Odžalana.

2000 Umro je Vitorio Gasman (Vittorio Gašman) jedan od najvećih italijanskih filmskih i pozorišnih glumaca. Na filmu je radio sa najpoznatijim rediteljima kao što su Dino Rizi (Risi), Etore Skola (Ettore Scola) i Mario Moničeli (Monicelli) („Sram“, „Gorki pirinač“, „Miris žene“, „Život je roman“).

2001 U Briselu je održana prva donatorska konferencija za SRJ na kojoj je Jugoslaviji obećana pomoć od jedne milijarde i 280 miliona dolara.

2001 U Beču su ministri inostranih poslova SRJ i četiri bivše jugoslovenske republike potpisali sporazum o sukcesiji, čime je okončan dugogodišnji spor oko nasleđa bivše SFRJ.

2001 Premijer SRJ Zoran Žižić podneo je ostavku dan nakon izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

2001 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan (63), ponovo je izabran na novi petogodišnji mandat u svetskoj organizaciji.

2002 Leka I, sin kralja Zoga, koji je vladao Albanijom od 1928. do 1939. vratio se u zemlju posle 63 godine progonstva.

2003 Polaganjem zakletve Beatris Merino, ugledni advokat bez političkog iskustva, postala je prva žena premijer u istoriji Perua.

2003 Umrla je čuvena holivudska glumica Ketrin Hepbern (Ketherine Hepburn) koja je igrala u preko 50 filmova i osvojila četiri Oskara za uloge u filmovima: „Jutarnja slava“, „Pogodi ko dolazi na večeru“, „Zima jednog lava“ i „Na zlatnom jezeru“.

2004 Haški tribunal osudio je bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Milana Babića na 13 godina zatvora, za zločine protiv čovečnosti nad hrvatskim civilima u bivšoj Republici Srpskoj Krajini (RSK) 1991-92. godine. Babić je 5. marta 2006. izvršio samoubistvo u pritvorskoj ćeliji u Sheveningenu.

Povezana vest:  Na današnji dan - 5. decembar

2004 Umro Stipe Šuvar, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, političar i državnik, predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije i član Predsedništva SFRJ.

2006 Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država presudio je da je predsednik Džordž Buš prekoračio svoja ovlašćenja naređujući vojna suđenja za ratne zločine zatvorenicima u Gvantanamu na Kubi, gde su od 2002. tajno prebacivani osumnjičeni za terorizam i veze s Al Kaidom i talibanima, a koje je zarobila američka vojska.

2007 Kompanija Epl (Apple) predstavila je ajOS ( iOS) zatvoreni operativni sistem namenjen isključivo za njihove proizvode. Prvobitno bio je namenjen za ajfon (iPhone) prve generacije i imao je naziv iPhone OS, kasnije mu je namena proširena na još neke Eplove uređaje i naziv promenjen u iOS.

2009 Američki finansijski spekulant Bernard Medof, mozak pronevere vredne 65 milijardi dolara, osuđen na 150 godina zatvora. Uhapšen je decembra 2008. zbog višedecenijske prevare, u okviru koje je koristio novac novih investitora da isplati stare.

2011 Francuska je saopštila da je slala naoružanje libijskim civilima koji su bili pod opsadom snaga lojalnih libijskom vođi Muameru Gadafiju. Oružje je slato početkom juna u planine Nafusa na zapadu Libije, kada su civili bili okruženi Gadafijevim snagama, a libijska vlada odbila otvaranje koridora za slanje humanitarne pomoći.

2012 Evropska unija je u Briselu počela pristupne pregovore sa Crnom Gorom.

2017 Skupština Srbije izabrala je novu vladu koju čini 21  član  i na čijem čelu je premijerka Ana Brnabić.