1494  –  Štamparija u Cetinju štampala je prvu knjigu na srpskom jeziku  –  „Oktoih prvoglasnik“ Djurdja Crnojevića i štampara Makarija, jednu od najviše korišćenih bogoslužnih knjiga u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

1717  –  Engleska, Francuska i Holandija formirale su Trojnu alijansu da bi se suprotstavile ambicijama Španije u južnoj Evropi.

1785  –  Rodjen je nemački pisac Jakob Grim (Grimm), osnivač savremene germanistike. S bratom Vilhelmom (Wilhelm) sakupio je i objavio čuvene priče i bajke za decu. Započeo je rad na velikom „Nemačkom rečniku“ (1852). Prevodio je srpske narodne pesme koje je sakupio Vuk Stefanović Karadžić.

1797  –  Francuski general Napoleon Bonaparta (Bonaparte) pobedio je Austrijance kod Rivolija u Italiji.

1809  –  Rođen je francuski učitelj Luj Braj (Louis Braille), koji je 1829. pronašao sistem pisma za slepe (Brajova azbuka).

1842  –  U dvorani Teatra na Djumruku vojni kapelmajstor Josif Šlezinger, kapelnik kneza Miloša Obrenovića, priredio je prvi javni muzički koncert u Beogradu.

1890  –  Rodjen je srpski političar, slikar i novinar Moša Pijade, član Komunističke partije od 1920. i visoki državni i partijski funkcioner posle Drugog svetskog rata. U novembru 1943. organizovao je u Jajcu Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije (Tanjug), a posle rata je bio predsednik Skupštine FNR Jugoslavije.

Povezana vest:  Na današnji dan - 23. februar

1892  –  Rodjen je srpski pisac i književni kritičar Milan Bogdanović. Bio je urednik „Srpskog književnog glasnika“, časopisa „Danas“ (s Krležom) i „Književnih novina“, upravnik pozorišta u Novom Sadu i Beogradu, član Srpske akademije nauka. Celokupna njegova dela objavljena su u višetomnoj knjizi „Stari i novi“.

1932  –  Vlada Indije proglasila je ilegalnim Indijski nacionalni kongres i uhapsila vodju Mahatmu Gandija (Gandhi), što je izazvalo talas štrajkova u zemlji.

1944  –  Savezničke snage su u Drugom svetskom ratu počele napad na nemačke položaje na Monte Kasinu, duž najvišeg dela Apeninskog poluostrva. U žestokim borbama je razoren gradić Kasino i najstariji benediktinski manastir, koji je 529. podigao osnivač tog reda Sveti Benedikt (Benedict) od Nursije.

1948  –  Velika Britanija je priznala Burmu kao nezavisnu republiku s prvim premijerom Takinom Nuom (Thakin).

1951  –  Severnokorejske i kineske trupe su u Korejskom ratu zauzele Seul.

1958  –  Sovjetski „Sputnjik I“, prvi veštački satelit lansiran u oktobru 1957, raspao se i pao na Zemlju.

1960  –  U saobraćajnoj nesreći je poginuo francuski pisac Alber Kami (Albert Camus), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. Njegov književni opus, u kojem su najpoznatiji romani „Stranac“ i „Kuga“ i eseji „“Mit o Sizifu“ i „Pobunjeni čovek“, zasnovan je na ideji o apsurdnosti ljudske sudbine.

Povezana vest:  Na današnji dan - 21. avgust

1965  –  Umro je engleski pisac američkog porekla Tomas Sterns Eliot (Thomas Stearns), jedan od najpoznatijih evropskih pesnika 20. veka, dobitnik mnogih nagrada medju kojima Nobelove 1948. i Geteove 1954. Nosilac je 16 počasnih doktorata. („Sabrane pesme“, „Sabrani eseji“, poetske drame „Ubistvo u katedrali“, „Porodični sastanak“, „Koktel-partija“).

1967  –  Poginuo je engleski vozač brzih automobila i čamaca Donald Malkolm Kempbel (Malcolm Campbell). Svetski rekord u vožnji automobilom od 648,7 kilometara na čas postavio je 1964. Poginuo je vozeći čamac s mlaznim motorom „Plava ptica“ na jezeru Koniston.

1973  –  Pokraden je Muzej umetnosti u Montrealu. Odnete su slike u vrednosti od dva miliona dolara, medju kojima i jedna Rembrantova čija je vrednost milion dolara.

1993  –  Bosanski Srbi i Muslimani odbili su na konferenciji u Ženevi Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu. Pregovori su supendovani, a rat u Bosni nastavljen je još većom žestinom.

1994  –  Gradu Foča u Bosni je posle 500 godina, po odluci Skupštine Republike Srpske, promenjen naziv u Srbinje.

Povezana vest:  Na današnji dan - 5. decembar

1995  –  Domaća i svetska javnost oštro je protestovala zbog preuzimanja lista „Borba“ od strane države i pritiska vlasti na ostale nezavisne medije. Taj nezavisni beogradski dnevnik privatizovan je početkom 90-ih u vreme reformske vlade Ante Markovića u bivšoj SFR Jugoslaviji.

1998  –  Šef izraelske diplomatije David Levi (Levy) podneo je ostavku, rekavši da više ne želi da se jedini brine o pitanjima mira i socijalnim problemima u zemlji.

2004  –  Avganistan je usvojio novi Ustav, čime je stvorena mogućnost održavanja prvih slobodnih izbora posle skoro 25 godina rata u toj zemlji.

2007  –  Liberalni demokrata Nensi Pelozi izabrana je za predsednicu američkog Kongresa i ona je prva žena predsednica najvišeg zakonodavnog tela SAD u više od 200 godina njegove istorije.

2007  –  Daval Patrik položio je zakletvu kao prvi guverner crne puti američke države Masačusets, a kao drugi u istoriji SAD.

2009  –  Umro Ivan Gubijan, hrvatski atletičar bacač kladiva, prvi jugoslovenski osvajač olimpijske medalje (srebrne) na  igrama u Londonu 1948. godine.

2010  –  U Dubaiju otvorena Burdž Kalifa (Burj Khalifa), najviša zgrada na svetu (828 metara).