Johannes_Kepler

Na današnji dan – 15. novembar

 

1492 – Španski moreplovac Kristofer Kolumbo (Cristoforo Colombo) napravio je belešku o upotrebi duvana među američkim Indijancima, što je prvi pisani dokument o toj biljci koja je kasnije osvojila svet.

1577 – Engleski gusar i admiral Frensis Drejk (Francis Drake) krenuo je na put oko sveta i, nakon trogodišnjeg uspešnog putovanja postao prvi Englez koji je oplovio Zemlju. Tokom putovanja obišao je obale Afrike i Amerike, napadajući i pljačkajući španske brodove.

1630 – Umro je nemački astronom, matematičar i fizičar Johan Kepler (Johannes), koji je sa tri fundamentalna zakona o kretanju planeta dokazao Kopernikovu hipotezu o heliocentričnom sistemu.

1787 – Umro je nemački kompozitor Kristof Vilibald Gluk(Ćristoph Willibald Gluck). Autor oko 100 opera od kojih je sačuvano 40, među kojima su najpoznatije „Orfej i Euridika“ i „Alčesta“, zaslužan je za reformu opere. Gluk je u svojim delima muziku podredio tekstu i prilagodio je dramskoj radnji.

1889 – Pobornici republike kojima su se, nakon ukidanja ropstvapridružili veleposednici, svrgnuli su drugog i poslednjeg brazilskog cara Pedra II i proglasili Brazil republikom s predsednikom Manuelom Deodorom.

1899 – Tokom burskog rata, na području Johanesburga burskivojnik Piter Bota (Botha) zarobio je ratnog dopisnika londonskog „Morning posta“ Vinstona Čerčila (Winston Churchill), kasnije čuvenog britanskog premijera. Bota je potom postao vrhovni komandant burskih snaga i premijer, nakon rata osnovane Južnoafričke unije.

Povezana vest:  Na današnji dan 9. oktobar

1916 – Umro je poljski pisac Henrik Sjenkjevič (HenrykSienkiewicz), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1905, koji je svetsku slavu stekao istorijskim romanima („Quo vadis“, „Ognjem i mačem“, „Kroz pustinju i prašumu“).

1920 – U Ženevi je održana prva skupština Lige naroda.

1923 – Galopirajuća inflacija u Nemačkoj je dostigla vrhunac-osam milijardi maraka za jedan američki dolar.

1954 – Umro je američki filmski i pozorišni glumac LajonelBarimor (Lionel Barrymore), koji se kao dete proslavio u ulozi Olivera Tvista, a pred kraj života, kao težak invalid vezan za kolica, odigrao je više zapaženih uloga („Grand hotel“, „Ostrvo Largo“, „Dama s kamelijama“, „Raspućin i carica“).

1971 – Delegacija Narodne Republike Kine učestvovala je prvi putna zasedanju Generalne skupštine UN.

1976 – Umro je Žan Gaben (Jean Gabin), jedan od najpopularnijihi najdarovitijih francuskih filmskih i pozorišnih glumaca. Snimio je oko 90 filmova, najčešće sa režiserima veteranima francuske kinematografije („Obala u magli“, „Velika iluzija“, „Dan se rađa“).

1976 – Umro je srpski glumac Milivoje Živanović, prvakJugoslovenskog dramskog pozorišta. Karijeru je počeo u putujućem pozorištu Udruženja glumaca. Zalaganjem Branislava Nušića postao je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Potom je igrao u Skoplju, od 1932. u Narodnom pozorištu u Beogradu, a od 1947. u Jugoslovenskom dramskom.

Povezana vest:  Na današ¡nji dan 11. maj

1976 – Sirijska armija je preuzela punu kontrolu nad Bejrutom, upokušaju da okonča 18-mesečni građanski rat u Libanu.

1978 – U Šri Lanki se srušio islandski putnički avion DC-8,koji je iz Meke prevozio indonežanske muslimanske hodočasnike. Poginulo je svih 175 putnika i osam članova posade.

1983 – Lider kiparskih Turaka Rauf Denktaš (Denktash) proglasioje Republiku Severni Kipar.

1988 – Nacionalno veće Palestinske oslobodilačke organizacijena zasedanju u Alžiru proglasilo je nezavisnost Palestine na Zapadnoj obali i u Gazi sa glavnim gradom Jerusalimom.

1990 – NATO i Varšavski pakt dogvorili su se u načelu odrastičnom smanjenju konvencionalnog naoružanja. To je bio prvi dogovor o konvencionalnom naoružanju dva vojna saveza posle Drugog svetskog rata.

1994 – Predsednik Austrije Tomas Klestil (Thomas) priznao je,prilikom obraćanja članovima izraelskog parlamenta, da je njegova zemlja propustila da u prošlosti prizna sopstvenu ulogu u nacističkom holokaustu.

1999 – Policija je rasturila antiameričke demonstracije uTurskoj i Grčkoj organizovane povodom posete predsednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton) tim zemljama.

2000 – Od 28. septembra kada su na području Zapadne obale i Gazepočeli okršaji između Palestinaca i Izraelaca poginule su 223 osobe, uglavnom civili.

Povezana vest:  Na današnji dan 7. novembar

2003 – U bombaškim napadima na dve sinagoge u centru Istanbulapoginulo je najmanje 25 ljudi, a preko 300 osoba je povređeno. Turske vlasti su saopštile da su napad izvršili turski državljani.

2004 – Pred Tribunalom u Hagu počelo je prvo suđenje kosovskimAlbancima za ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu. Fatmir Ljimaj, Haradin Baljaj i Isak Musliju optuženi su za nezakonito pritvaranje, mučenje i ubistva albanskih i srpskih zarobljenika u logoru Lapušnik kod Glogovca u leto 1998. godine. U novembru 2005. Ljimaj i Musliju oslobođeni su krivice, a Haradin Baljaj je proglašen krivim i osuđen na 13 godina zatvora.

2004 – Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u zvaničnuposetu Srbiji i Crnoj Gori. On je prvi hrvatski premijer koji je došao u Beograd nakon raspada bivše SFRJ i osamostaljenja Hrvatske.

2009 – Umro je patrijarh srpski Pavle. Sahranjen je u manastiruRakovica uz prisustvo najviših državnih funkcionera, crkvenih velikodostojnika i više stotina hiljada građana. Za novog poglavara SPC izabran je 22. januara 2010. vladika niški Irinej.

2010 – Na Kosovu su održani lokalni izbori, prvi posleproglašenja nezavisnosti koje su u potpunosti sprovele kosovske vlasti.