ASTRONAUTKINJA_Marsha_Ajvins

Međunarodni karakter 6. Festivala nauke

Šesti međunarodni Festival nauke biće održan od 29.novembra do 2.decembra u Beogradu, a „festivalsku četvrt“ činiće RK Kluz, SKC, Galerija Narodne banke Srbije i Teatar Bojan Stupica.

Više od 450 mladih naučnika iz 36 domaćih, naučno-obrazovnih institucija i 40 gostiju iz Francuske, SAD, Švedske, Španije, Mađarske, Velike Britanije i Hrvatske biće deo festivalskih celina -“Nauka bez prestanka”, “Naučno-fantastična-bina”, “Daje se na znanje”, “Ekspertinejdžeri zona” i “Naučna igraonica”.

Festival nauke će u, centraloj lokaciji, RK Kluz, predstaviti 36 potpuno novih postavki, kao i novinu festivala: talent zonu „Ekspertinejdžeri“, koja okuplja sve školske i druge festivale u Srbiji nastale upravo po uzoru na beogradski Festival nauke.

Pravo iz Notingema, u Velikoj Britaniji, na Festival nauke stiže CSI – odeljenje za forenzičke nauke. Interaktivna radionica sa realnim iskustvom sakupljanja otisaka prstiju, proučavanja snimaka, mrlja krvi, rukopisa i drugih tragova koje zločinci ostavljaju za sobom kroz koju će posetioce provesti pravi stručnjaci forezičari, i doktori za istraživanje mesta zločina.

Povezana vest:  Novo radno vreme Miksališta i otvaranje diska na ledu – Diskališta!

U Studentskom kulturnom centru, američka astronautkinja Marša Ajvins podeliće sa prisutnima svoja sećanja na 7.000 sati provedenih u NASA i civilnim letelicama, 5 svemirskih misija u karijeri i 1.318 sati staža u svemiru. Ova žena, profesionalni astronaut i bivša članica NASA-e, govoriće i o običnom životu u spejs-šatlu.

Iz Francuske na Festival nauke stiže Fabian koji će posetioce upoznati sa nepresušnom inspiracijom naučnih istraživanja – molekulom vode.

Kroz „eksploziju nauke“ sve zainteresovane provešće mladi mađarski doktor nauka Laslo Robert Zsiros koji u svom šou programu predstavlja različite eksperimente – bezbedne koji se mogu isprobati bilo kada, ali i one vrlo opasne koje nikada ne treba isprobavati kod kuće.

Povezana vest:  Nova humanitarna akcija Naomi Kembel

Iz Španije, po prvi put, u Galeriju Narodne banke Srbije stiže naučna igraonica koja pretvara reciklirane materijale u šou-program za sve uzraste sa grandioznim eksponatima – biciklom pretvorenim u kran za pecanje, neobičnom pticom ili kuhinjskom opremom, od volana nastali lavirinti a od više njih vrteška.

Švedski laserski šou, u Teatru Bojan Stupica, u novom i unapređenom izdanju vraća se na Festival nauke, samo na zahtev publike. Ista ekipa i novi i neverovatni efekti udruženi sa zakonima fizike kao i tim eksperata za zvuk i svetlost sa Lund Univerziteta nastupiće u 16 zasebnih predstava.

Kako do karte?

Festivalske karte po ceni od 400 RSD su u prodaji na svim Eventim prodajnim mestima, kako u Beogradu, tako od ove godine i u celij Srbiji. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK Kluz, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije.

Povezana vest:  Sara Jovanović i Nevena Božović posetile Nike karavan

Posetioci koji su zainteresovani isključivo za program u Studentskom kulturnom centru, mogu da kupe ulaznicu po ceni od 150 dinara.

Tokom festivala prodavaće se pojedinačne karte po ceni od 150 RSD za fizičko-laserski šou u Teatru “Bojan Stupica”, kao i za novinu ovogodišnjeg festivala: večernji muzičko-naučni program u SKC-u. Pomenuti sadržaji nisu uključeni u cenu dnevne karte.

Deca do 5 godina strarosti uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaznicu.

Prva dva dana festivala, četvrtak i petak, preporučeni su za organizovane – školske i grupne posete.

 

Prijatelj šestog Festivala nauke jeste Mobilna telefonija Srbije, sponzor Ekspertinejdžeri zone je Naftna industrija Srbije a tradicionalni partner manifestacije Erste banka. Podrška Festivala je Centar za promociju nauke.