Everest Avalanche Tragedy 1DISCOVERY CHANNEL EMITUJE EKSKLUZIVNI DOKUMENTARAC NAKON TRAGEDIJE NA EVERESTU

Discovery Channel je najavio emitovanje dva ekskluzivna dokumentarca o incidentu na Everestu koji se dogodio 18. aprila. Ove dve emisije će prikazati do sada neviđene snimke spasavanja nakon lavine koja je zadesila lednik Kumbu u prepodnevnim satima u petak 18. aprila, kao i intervjue sa nekim od najpoznatijih svetskih planinara koji su podelili svoja iskustva sa ekspertom za prežiljavanje Discovery kanala Berom Grilsom. Programi će biti emitovani u nedelju 25. maja, sa početkom u 21h na kanalu Discovery Channel u Srbiji.

TRAGIČNA LAVINA NA EVERESTU – nedelja, 25. maj u 21h
Program prikazuje neverovatne napore spasilačkog tima nakon udara strahovite lavine koja je usmrtila trinaest pripadnika Šerpa zajednice dok ih je troje nestalo. Članovi ekipe NBC News bili su u baznom kampu dok su se pripremali da snime specijal Discovery kanala – Skok sa Everesta uživo, koji je trebalo da se emituje u nedelju 11. maja. Specijal je trebalo da sadrži pokušaj planinara Džobija Ogvina (Joby Ogwyn) da po prvi put skoči u odelu sa krilima (wingsuit) sa vrha najviše planine sveta.
Tragična lavina na Everestu, u produkciji NBC News’ Peacock Productions, će prikazati nedelje koje su prethodile skoku, sve do trenutka kada je lavina udarila lednik Kumba, jedan od najopasnijih delova planine, a prikazaće i njene posledice. Kamere su odmah počele da snimaju, dok su ledeni blokovi padali niz planinu, čineći je najsmrtonosnijom celodnevnom lavinom u istoriji Mont Everesta.
Dokumentarac će sadržati izrazito emotivan materijal sačinjen u realnom vremenu, koji prikazuje napore pripadnika naroda Šerpa i spasilaca dok užurbano traže preživele. Kroz izjave očevidaca, gledaoci će čuti priču onih koji su iskusili ovu užasnu tragediju,. Videće i intervju sa Džobijem Ogvinom, vođom ekspedicije Garetom Medisonom, koji je odigrao ključnu ulogu u spasavanju, a sagovornici su i Tod Burleson, predsednik Alpine Ascents International i drugim važnim članovima ekspedicije i producentske ekipe.
Discovery će dati novčni doprinos američko-himalajskoj fondaciji Sherpa Family Fund, koja će donirati celokupan iznos. Ukoliko želite da donirate, idite na ovaj link.

Povezana vest:  Pobednica četvrte sezone "Ja imam talenat" je Katarina Kovačević

BER GRILS: ČOVEK PROTIV EVERESTA – nedelja, 25. maj u 22h
Kao mali, Ber Grils se zavetovao da će se popeti na najviši vrh sveta. Ovaj san je ostvario kada je imao 23 godine, čime je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao jedan od najmlađih osvajača Everesta. Discovery Channel predstavlja jednočasovni specijal čiji je domaćin Ber, u kome on priča o najvećim pokušajima i dostignućima na Everestu.
U specijalu Ber Grils: Čovek protiv Everesta, Ber se osvrće i na svoje lično iskustvo na Everestu kako bi gledaocima predstavio druge inspirative planinare iz celog sveta koji su takođe savladali najekstremnije uslove. U specijalu se pojavljuju i govore planinari iz Argentine, Japana, Indije i Ujedinjenog Kraljevstva koji dele svoje lične priče. Ovaj fascinantni snimak takođe prikazuje i intervjue sa planinarima, sa timom podrške, pripadnicima naroda Šerpa, novinarima i stručnjacima, uz do sada neviđene arhivske i privatne snimke, kompjuterske animacije i zanimljive podatke. Bilo da se radi o najneverovatnijim usponima ili najsmelijim spuštanjima – ovo su priče o hrabrosti, odlučnosti, rizicima, izazovima i trijumfima.

Povezana vest:  Comedy Central Extra za sve SBB korisnike