Outlander„Tuđinka“ Dajane Gabaldon na malom ekranu

Na američkom kanalu Starz danas počinje emitovanje serije „Tuđinka“ (Outlander) rađene prema istoimenom bestseler serijalu Dajane Gabaldon, za koju producenti očekuje da će dostići slavu „Igre prestola“.
Serija je već dostupna za onlajn gledanje a i drugi kanali najavili su da će prikazati priču o Kler Rendal, koja se 1945.kao bivša ratna bolničarka, vratila kući i sa mužem krenula na drugi medeni mesec – a onda je prošla kroz uspravne kamene ploče u jednom od prastarih kamenih krugova koji su razbacani svuda po Britanskim ostrvima.
Kler se budi 1743. u Škotskoj gde kao Sasenah – Tuđinka – uleće u intrige i opasnosti koje joj ugrožavaju život, ali se i jako zaljubljuje u Džejmsa Frejzera, galantnog mladog škotskog ratnika i postaje rastrzana između dva veoma različita čoveka u dva nezamislivo drugačija života?.
Viteški kodeks, strah i emocije kao i bajkoviti mizanscen starih vremena u Škotskoj učinili su knjige izuzetno popularnim, a serijal sa sjajnim kostimima, zelenilom i zamkovima, kao i upečatljivom glumom glavnih aktera među kojima su Kaitriona Balf, Sem Hjugan i Tobajas Menzes obećavaju da će isto biti i sa ekranizacijom.
Prve tri knjige serijala „Tuđinka“ Dajane Gabaldon kod nas je objavio „Portalibris“ a u SAD se početkom godine pojavio najnoviji nastavak „Written in my own hearts blood“.

Povezana vest:  HBO premijera dokumentarnog filma "Druga strana svega"