Branio-sam-Mladu-Bosnu-Glogovac-i-RakocevicSerija „Branio sam Mladu Bosnu“ od 25. januara na RTS-u

Radio-televizija Srbije, povodom stogodišnjice početka Velikog rata, emitovaće od 25. januara premijeru igrane serije „Branio sam Mladu Bosnu“ koja sadrži četiri celovečernje epizode.
Serija će biti emitovana nedeljom uveče na Prvom programu RTS-a, najavila je danas Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa.
Seriju je, za RTS, proizvela izvršna produkcija „Košutnjak film“.
Film „Branio sam Mladu Bosnu“, po scenariju i u režiji Srđana Koljevića, prikazivan je jesenas u boskopima.
Film i serija prikazuju Gavrila Principa i drugove, mladiće koji snivaju o slobodi. Ono su 28. juna 1914. izvršili atentat na prestolonaslednika Austrougarske monarhije koja je okupirala njihovu zemlju. Suočeni sa ogromnim represalijama Austrije, Princip i drugovi odlučili su da sve priznaju.
Međutim, bez obzira na sve pokušaje da se u istrazi nađu dokazi, a krivica za atentat pripiše vladi Srbije, istraga doživljava neuspeh. Srbija nema nikakve veze sa atentatom, ali ništa nije moglo da zaustavi rat…
Suđenje mladobosancima, koje se odigralo oktobra 1914. u Sarajevu, samo je trebalo da da potvrdu argumentima za objavu rata Srbiji. Mladobosance je u sudskom procesu branio mladi pravnik Rudolf Cistler. Kad upozna zanose i ideale svojih branjenika, naći će se u vrtlogu emotivne drame, spreman na najveći rizik, navodi se u najavi serije.
Uloge igraju Nikola Rakočević, Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Vaja Dujović, Boris Isaković, Miloš Đurović, Marko Grabež, Marko Pavlović, Branislav Lečić, Andrej Šepetkovski, Milan Marić…
Urednik je Slobodan Terzić, izvršni producent Zoran Janković, direktor fotografije Goran Volarević, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Boris Čakširan, montažer Petar Putniković, autori muzike Biljana Krstić i Miki Stanojević.

Povezana vest:  U junu počinje i reality 'The Glee Project', pobednik dobija ulogu u seriji