JaneEyreDan žena na Pickboxu – Girls night in

Koliko je prošlo otkako ste s prijateljicama organizovale „girls night in“ i pogledale barem jednu nepopravljivo romantičnu dramsku seriju? Mi vam ne nudimo jednu, nego čak četiri odlične ekranizacije britanskih klasika Gordost i predrasude, Razum i osećajnost, Džejn Ejr i Tesa od D’Urbervila.

Volim gospodinaa Darsija toliko da bi Džejn Ostin bilo neprijatno

Možda baš i vi, iako toga do sad niste bili svesni, žudite za muškarcem jednako šarmantnim kao gospodin Darsi iz romana Gordost i predrasude. Bogati zemljoposednik Darsi je toliki snob, da ne vidi zašto bi trebalo da se petlja s ljudima koji nisu jednako bogati kao on. Bez obzira na to, žene luduju za njim. I ne samo žene iz sveta Džejn Ostin, nego i savremene, emancipovane žene 21. veka.

Povezana vest:  Filmovima protiv lošeg vremena

Na Fejsbuku čak postoji grupa koja se zove „Volim gospodina Darsija toliko da bi Džejn Ostin bilo neprijatno“. Pogledajte Baftom nagrađenu mini seriju s Kolinom Firtom u glavnoj ulozi i sami procenite hoće li i vas gospodin Darsi zaludeti do te mere da se uključite u grupu savremenih obožavateljki gospodina Darsija.

Postoji li romantičnija priča od ove?

Je li ikad postojao veći maler od Džejn Ejr? Zaista. Razmislite o tome. Jadna i nesrećna Džejn nakon smrti roditelja odlazi da živi kod ujaka, a kada i on umre, kao siromašna rođaka ostaje kod svoje ujne, omražene gospođe Rid. Ali tu nije kraj priče, jer od goreg uvek može gore. Džejn nekoliko godina zlostavljaju i potom šalju u školu za siročad gde se ona obuči za guvernantu. Kad Džejn napokon dospe u dvorac Tornfeld Hol gde počne da podučava štićenicu gospodina Ročestera, vlasnika imanja, tu konačno započne naša priča. Nesrećna Džejn se zaljubi.

Povezana vest:  DVOR 2011, Đus i Nina novi kralj i kraljica, ispali Fiko i Tamara

Raskošna BBC-jeva adaptacija romana Džejn Ejr će vas bar nekoliko puta podstaći da poverujete u pravu ljubav. Naravno, moraćete da zažmurite na neke sitne mračne tajne iz prošlosti gospodina Ročestera.

Emotivna ucena

Ako ste mislili da su sestre Bronte i Džejn Ostin bile najveće majstorice tragičnih ljubavnih priča 19. veka, u podsvesti morate da napravite mesta i za Tomasa Hardija i njegovu Tesu D’Urbervil. Iako smo se svi zaljubili u lepu Nastasju Kinski koja je glumila Tesu u ekranizaciji Romana Polanskog iz 1979, ne možemo da vam ne preporučimo emotivno razornu mini seriju iz 2008. u kojoj mladu Tesu glumi Džema Arterton, a  Endžela Klera nedavno nagrađeni oskarovac Edi Redmejn.

Povezana vest:  Premijera nove serije "Zmija Šejla" na Animal Planet kanalu

Priča prati mladu naivnu seljančicu Tesu čija porodica jednoga dana otkrije svoje plemićko poreklo. Hoće li Tesa izabrati bogatog, manipulativnog rođaka Aleka koji bi njenu porodicu  mogao da izvuče iz krize ili zgodnog farmera Endžela? Ako ste ostali ravnodušni na jednu od prethodne tri priče, sigurni smo da će vas Tesa dotući. Onako, direktno u srce, baš kako prava ljubavna priča i treba.