Strava medju oblacima Pad aviona Er AzijeDokumentarni special na Discovery kanalu „Strava među oblacima: Pad aviona Er Azije“

Discovery Channel prikazaće jednosatni dokumentarac, u produkciji ITN Productions, o tragediji leta AirAsia 8501 koja se dogodila 28. decembra 2014. godine.
Let 8501 kompanije AirAsia, sa 155 putnika i sedam članova posade, izgubljen je u oluji, 40 minuta od početka svog putovanja iz Indonezije u Singapur – čime je završena najgora godina po broju avionskih nesreća u poslednoj deceniji. Poređenjem priče o ovom nesrećnom letu sa avionskim tragedijama iz nedavne prošlosti, kao što su nesreće letova Air France 447 i Malaysia Airlines 370, dokumentarac će ispitati uticaj sve oštrije klime na avionsku industriju. Dovešće u pitanje da li tzv. super-oluje postaju sve češće i ozbiljnije, usled čega letenje avionom postaje rizičnije nego pre.
Kompjuterskom animacijom prvi put će biti predstavljeni radarski podaci zabeleženi tokom poslednjih trenutaka leta, dok će svetski vodeći meterolozi iskoristiti postojeće podatke o vremenu na dan nesreće da sagledaju efekte oluje na jedan od najbezbednijih modela aviona na svetu, Airbus A320. Ovaj specijal će takođe prikazati posledice gubitka brzine u vazduhu na primeru lake letelice kojom će upravljati iskusni pilot za testiranja, čime će se objasniti kako je ova situacija mogla da bude faktor u poslednjim trenucima leta 8501.
Dokumentarac će sadržati i ekskluzivne intervjue sa uglednim svetskim stručnjacima i učesnicima događaja, uključujući pravne zastupnike porodica žrtava.
Petak, 10. april u 22:00 na Discovery kanalu

Povezana vest:  Premijera serije "IZVANREDNI BAZENI - SMELI PROJEKTI" na Discovery kanalu