Prociscenje Sajentologija i zatocenistvo vere 4PREMIJERA KONTROVERZNOG DOKUMENTARNOG FILMA IZ ORIGINALNE HBO PRODUKCIJE: „PROČIŠĆENJE: SAJENTOLOGIJA I ZATOČENIŠTVO VERE“

Home Box Office, vodeća premijum televizijska mreža, s ponosom najavljuje premijeru kontroverznog dokumentarnog filma iz originalne HBO produkcije „Pročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo vere“, koji će na HBO usluzi videa na zahtev HBO GO biti dostupan od ponedeljka, 1. juna, dok je premijera na HBO-u zakazana za 2. jul u 21.45h.
U režiji dobitnika Oskara Aleksa Gibnija, i zasnovan na istoimenom romanu dobitnika Pulicerove nagrade Lorensa Rajta, ovaj dokumentarni film nam kroz razgovore sa osmoro bivših članova Sajentološke crkve – čiji su najistaknutiji članovi poznati holivudski glumci – razotkriva kako ova crkva „obrađuje“ prave vernike, govori o njihovim iskustvima i prikazuje šta su sve spremni da urade u ime religije.
Moćni dokumentarac „Pročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo vere“, bavi se samim začetkom Sajentološke crkve, od ideja u umu njenog osnivača, L. Rona Habarda, sve do popularnosti koju je stekla u Holivudu i šire. U suštini, film predstavlja niz šokantnih otkrića o kojima govore bivši insajderi, uključujući neke cenjene i poznate članove, poput proslavljenog scenariste Pola Hagisa (Fatalna nesreća). Oni opisuju godine sistematične zloupotrebe i izdaje od stane zvaničnika crkve, uključujući i njene trenutne vođe.

Povezana vest:  Diskaverijeva emisija “Izgubljeni Linkoln” razotkriva misteriju Linkolnove poslednje fotografije

„Pročišćenje“ je provokativna priča o egu, izrabljivanju i želji za moći.

Film je pun pikantnih činjenica o Sajentološkoj crkvi, pa tako, po tvrdnji autora filma, dugogodišnja vernost glumca Džona Travolte, jednog od najpoznatijih sledbenika ove organizacije, leži u njegovom dosijeu sa mnoštvom kompromitujućih podataka, kojim ga lideri „crkve“ ucenjuju.
Sajentološka crkva je, dalje, u dokumentarcu optužna da je prisluškivala slavnu glumicu Nikol Kidmen dok je bila u braku sa Tomom Kruzom, takođe članom ove organizacije.
Ove i mnogobrojne druge činjenice prikazane u Gibnijevom ostvarenju, doprinele su da, nakon premijere filma na Sandens festivalu, Sajentološka crkva izda zvanično saopštenje u kojem se, između ostalog, navodi „da su optužbe iznesene u Gibnijevom filmu čista laž“.
Međutim, prema rečima izvršnog producenta filma Šejle Nevins, pre prikazivanja, dokumentarac je pogledalo 160 advokata, upravo zbog mogućeg „protesta ljutih članova crkve“.
Reditelj filma, kome ovo nije prva saradnja sa HBO-om (za HBO je, između ostalog, snimio dokumentarce „Tišina u božjoj kući“, „Frenk Sinatra kakvog još niste videli“) je 2007. godine dobio Oskara za film „Taksi do tamne strane“, a 2010. za Gibnija je magazin „Esquire“ rekao da „postaje najvažniji dokumentarista našeg vremena“.

Povezana vest:  Širi se novinarski tim televizijskog NEWS kanala N1

Zanimljivosti:

Svetsku premijeru film je imao u januaru ove godine na Sandens festivalu, kada se, zbog teme kojom se bavi, „šuškalo“ da će mu to ujedno biti i jedino prikazivanje.

Pod velikim pritiskom od strane crkve, britanski i kanadski izdavači su odbili da objave knjigu Lorensa Rajta prema kojoj je Aleks Gibni snimio ovaj dokumentarni film.

Povezana vest:  Metju Viner osvojio Emija za "Ljude sa Menhetna"

Ekskluzivna premijera na američkom HBO-u bila je najuspešnija u svetu dokumentaraca od 2006. godine, pa se „Pročišćenje“ ubraja u jedne od najgledanijih dokumentarnih filmova u istoriji HBO dokumentaraca.